Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Православні білоруси стали на захист архієпископа Артемія, відстороненого Синодом РПЦ

    На платформі Change.org з’явились одразу дві петиції, викликані відстороненням від служіння архієпископа Білоруського екзархату Російської православної церкви Артемія (Кищенка) – єдиного архієрея БПЦ, який засудив фальсифікацію виборів та насильство у відношенні учасників мітингів у Білорусі.

    Про це інформує “Хартыя’97%” з посиланням на “Белсат”.

    “Ми закликаємо вас відкинути страх перед тими, хто має владу, і проповідувати прямо і відкрито про Божі заповіді “Не убий”, “Не свідчи неправдиво”, “Не укради”. Домовленості з міністерствами та відомствами, які несуть руйнування та смерть, приведуть до великих трагедій, бо дім, який розділився сам у собі, не вистоїть”, – написали автори першої петиції, звертаючись до Синоду Білоруської православної церкви.

    У документі називається гріхом та ганьбою той факт, що Церква Білорусі не виступила на захист несправедливо ув’язнених та закатованих. Автори петиції закликали до збереження цілісності Білоруської православної церкви і не дати антицерковним силам втручатись у життя парафій та єпархій.

    В іншій петиції, що адресована Синоду Російської православної церкви, стверджується, що відсторонення від служіння архієпископа Артемія (Кищенка) має бути скасоване.

    “Ми заявляємо про своє несприйняття як вашого рішення, так і відповідного клопотання Синоду БПЦ. Наскільки нам відомо, архієпископ Артемій не просив про вихід на спокій і прекрасно справлявся з управлінням єпархією”, – йдеться у другій петиції.

    Автори документу переконані, що архієрей був відсторонений від служіння лише тому, що його голос є неугодний владним структурам, які “руками церкви” вирішили позбавитись від нього. А це, у свою чергу, знищує довіру суспільства до церкви.

    У виданні нагадують, що архієпископ Гродненський Артемій (Кищенко) 9 червня був відправлений у відставку Синодом РПЦ за звинувачення владних структур Білорусі у фальсифікації результатів виборів та застосування насильства у відношенні учасників мирних акцій протесту.

    Замість нього на тому ж засіданні Синоду РПЦ було призначено єпископа Антонія (Дороніна), який навпаки забороняв священникам брати участь в акціях протесту та висловлюватись на суспільно-політичні теми.

    Найсвіжіше

    Популярне