Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Суд остаточно поставив крапку в намаганнях Філарета оскаржити рішення Собору УПЦ КП, – речник ПЦУ

    Суд остаточно поставив крапку в численних намаганнях колишнього Предстоятеля УПЦ КП оскаржити рішення Помісного Собору УПЦ КП від 15 грудня 2018 р., який було скликано ним особисто разом з Архієрейським Собором УПЦ КП у Малій Софії.

    Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав речник Православної Церкви України архієпископ Євстратій (Зоря).

    Він назвав таке рішення Верховного Суду України важливим і запевнив, що задоволений ним, як один з тих, до кого було подано позов, адже як член Президії Помісного Собору УПЦ КП архієпископ Євстратій підписував його рішення.

    Речник ПЦУ зауважив, що Філарет головував на Соборі УПЦ КП, який ліквідував «УПЦ Київського патріархату» і саме Філарет разом з Президією Собору першим підписав рішення цього Помісного собору, про ліквідацію. «А потім (Філарет, – ред.) вирішив, що це все “було ситуативно”», – підкреслив владика Євстратій.

    «Верховний Суд визначив, що рішення Помісного Собору не можуть бути оскаржені у будь-якому світському суді, адже це було би порушенням норми про розділення Церкви і держави та неприпустимим втручанням держави у втурішні церковні справи.
    Прикметно, що опосередковано Верховний Суд у такий спосіб показав, що протягом двох років Почесний Патріарх намагався спонукати державу втрутитися у церковні справи – зробити саме те, від чого Церква страждала у радянські часи», – йдеться у дописі речника ПЦУ.

    Важливим узагальненим рішенням також є те, що внутрішні питання життя релігійних організацій, які за їхніми власними статутами і нормами регулюються статутними органами управління – не можуть бути оскаржені у будь-якому світському суді. Світський суд не може давати оцінки рішенням статутних органів релігійних організацій з внутрішніх питань, бо це стало би неприпустимим втручанням держави, – підсумував речник Православної Церкви України.

    Найсвіжіше

    Популярне