Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    СБУ відбила потужну кібератаку спецслужб РФ на мережі органів державної влади України

    Співробітники Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки виявили і заблокували факти цілеспрямованого розповсюдження спецслужбами Російської Федерації шкідливого програмного забезпечення.

    Про це йдеться в офіційному повідомленні на сайті СБ України.

    Правоохоронці стверджують, що метою російських спецслужб було ураження комп’ютерні мережі органів державної влади, місцевого самоврядування та об’єктів критичної інфраструктури.

    Українські кіберфахівці встановили, що на початку червня цього року було здійснено масову розсилку електронних листів із підміною адреси відправника. Повідомлення, зокрема, нібито від Управління патрульної поліції Києва містили шкідливі вкладення і були надіслані на адреси низки державних установ.

    При цьому, вказане шкідливе програмне забезпечення ініціює встановлення клієнтської частини програми (засіб віддаленого адміністрування) на уражений комп’ютер. Відтак, іноземні спецслужби отримували здатність віддалено здійснювати повний контроль над таким персональним комп’ютером.

    Правоохоронці встановили контрольно-командні сервери, частина з яких знаходиться на території Російської Федерації.

    У зв’язку з викладеним, в СБ України рекомендували органам державної влади провести термінову перевірку інформаційно-телекомунікаційних систем та надали покрокову інструкцію з нейтралізації шкідливого програмного забезпечення.

    Найсвіжіше

    Популярне