Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Не той Алєксандр Нєвскій: В РПЦ так святкують 800-річчя з дня народження князя, що аж забули про храм, збудований на його честь

    Російська православна церква проголосила 2021 рік роком святого благовірного князя Алєксандра Нєвского, який народився 800 років тому. Масштабу святкових та тематичних заходів, які проводяться в Росії з цього приводу, може позаздрити будь-яка інша подія історичного значення.

    Духовенством був складений список храмів, які були побудовані на честь шанованого в РФ святого. Однак, до цього переліку дивним чином не потрапив собор святого Алєксандра Нєвского в Бійську, що на Алтаї, пише “Credo press”.

    Зазначений собор Алєксандра Нєвского є пам’ятником релігійного зодчества початку ХХ століття. В його інтер’єрі зберігся настінний розпис вівтаря із зображенням Ісуса Христа, Пресвятої Богородиці, власне Алєксандра Нєвского, святителя Миколая Чудотворця та інших святих.

    Побудовано храм 1902 року, а освячено – в 1905 році. Однак, після революції більшовики привласнили храмовий комплекс, який використовувався для різноманітних цілей, у тому числі, виробничих.

    Аж у 1993 році будівля храму була приватизована Закритим акціонерним товариством “Бійський завод “Елекропіч”. У вівтарній частині встановили пресовий агрегат, а у притворі розташувались складські приміщення.

    Лише з 1994 року будівля храму отримала статус об’єкту культурного спадку і був поставлений на державний облік.

    2011 року активістами містам було створено об’єднання “За нашу вєру”, метою якого проголосили відновлення пам’ятки та відродження у ньому практики проведення богослужінь. Примітно, що вказана організація була створена світськими особами, РПЦ ніякої зацікавленості у соборі не демонструвала.

    Тільки у 2014 році РПЦ зареєструвала юридичну особу – “Православна парафія Алєксандрівського собору міста Бійськ Алтайського краю Бійської єпархії РПЦ”. Після цього навіть була проведена зустріч за участі представників духовенства Моспатріархату, об’єднання “За нашу вєру”, представників “Бійського заводу “Елекропіч” та адміністрації міста.

    Зустріч завершилась формальною домовленістю про створення комісії для демонтажу всього нецерковного обладнання у храмі, а також, створення інших умов для відродження святині.

    І ось настав 2021 рік. Храм закритий для відвідування та богослужінь. А Російська православна церква так захопилась загальнодержавним святкуванням 800-річчя з дня народження князя Алєксандра Нєвского, що геть забула про алтайський собор на честь шанованого святого.

    Мабуть, не вигідними російському духовенству є клопоти щодо відновлення пам’ятки архітектури у далекому Алтаї, коли є так багато ласих об’єктів нерухомості можна відшукати поближче до Москви. Втім, причини такого ставлення до храму з боку священнослужителів можуть бути й іншими.

    Найсвіжіше

    Популярне