П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    На Вінниччині зареєстрували ще одну парафію ПЦУ

    22 травня 2021 року, в день пам’яті святителя Миколая, релігійна громада ПЦУ с. Дзигівка Ямпільської ОТГ відзначила своє престольне свято. Напередодні у житті цієї громади відбулася пам’ятна подія – голова парафіяльної ради Світлана Баштова отримала у Вінниці документи про юридичну реєстрацію релігійної громади святителя Миколая, яка поповнила сім’ю парафій Вінницько-Барської єпархії Православної Церкви України.

    Про це повідомляє пресслужба Вінницька єпархія ПЦУ.

    Історія дзигівської парафії розпочалася з 19 грудня 2019 року. Того дня місцеві жителі запросили священника з сусіднього села протоієрея Богдана Хоптяного оглянути одне з приміщень старої школи, у якому селяни планували влаштувати храм. Тоді й вирішили, що цей храм буде мати ім’я святителя Миколая. Вже невдовзі під керівництвом о. Богдана люди почали робити ремонт приміщення, яке довгий час перебувало у запустінні і було занедбаним.

    Люди прикрасили свою святиню іконами, на зібрані пожертви придбали необхідне церковне начиння і богослужбові книги, принесли зі своїх домівок килими і рушники. Знайшовся у Дзигівці й благодійник Анатолій Сидоренко, який допоміг придбати для храму нові вікна та двері, а також надав матеріали для іконостасу, який селяни зробили своїми силами.

    Пандемія коронавірусу внесла корективи у життя нової громади, але не завадила її розвитку як у плані матеріальному, так і у духовному. Впродовж всього минуло року щотижня в Миколаївському храмі відбувалися богослужіння, сформувався хор. Зараз на кожній звичайній службі моляться тридцять-сорок парафіян, а на свята – набагато більше. На Пасху на службу і на освячення пасхальних кошиків до нової церкви прийшли люди не лише з Дзигівки, а й з сусідніх сіл.

    Фото: ПЦУ

    Зростанню громади сприяє тепла дружня атмосфера, яка панує всередині її, а також авторитет священника Богдана, якого знають в окрузі, як доброго і сумлінного пастиря. На богослужінні на честь престольного свята, яке отець Богдан звершив зі священним з Томашполя протоієреєм Євгенієм Наганом, настоятель привітав громаду з державною реєстрацією установчих документів і повідомив, що вже незабаром, 9 червня, в день відання свята Пасхи Христової, до дзигівського храму прибуде митрополит Вінницький і Барський Симеон, щоби разом із новою громадою піднести молитви і розділити з жителями Дзигівки пасхальну радість.

    Фото: ПЦУ

    Найсвіжіше

    Популярне