Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    У Біловежах архієпископ Євстратій освятив храм, громада якого відстояла його від рейдерів РПЦвУ

    23 травня архієпископ Євстратій (Зоря) звершив освячення храму св. Олександра Новгородського і архієрейську літургію у селі Біловежі Перші Бахмацької ОТГ Ніжинського району Чернігівської області.

    «Збудований понад 160 років тому храм – понад 60 років, після закриття більшовиками, перебував у запустінні й недбалості. Завдяки меценатам і громаді ПЦУ на чолі з отцем Володимиром Павлиною храм було відновлено. Громада відстояла його і перед загарбницькими спробами з боку прихильників МП», – повідомляє на своїй сторінці у Фейсбуці архієпископ Євстратій.

    Як зазначив публіцист, журналіст Ростислав Мартинюк, на плечі настоятеля парафії отця Володимира Павлину «лягли клопоти реєстрації парафії, всі етапи сільських сесій, а на закуску ще й виклики в поліцію за заявою біснуватих московитів з уклінним проханням посадити його в тюрму».

    Події навколо храму прокоментував також релігійний експерт Андрій Ковальов.

    «У вересні 2020 року меценати почали відновлювати Олександрівський храм у Біловежах, але московствующі сектанти вирішили захопити його. Громада села разом з настоятелем отцем Володимир Павлина та хоробрими священиками Романом Кривком, Євгеном Ордою, Ігорем Шемяковим відстояли свій храм від нападок РПЦ в Україні #церкваокупанта, і тепер він назавжди став частиною Православної Церкви України», – написав він у Фейсбуці.  

    Нагадаємо, у вересні 2020 року Духовний Фронт України повідомляв, що Московський патріархат готує захоплення храму ПЦУ на Чернігівщині у Біловежах. Представники РПЦвУ заколотили двері храму зсередини.

    З усім тим, пізніше, парафія ПЦУ в Біловежах Перших на Чернігівщині була зареєстрована офіційно. 

    Найсвіжіше

    Популярне