Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    На 95-му році життя помер ветеран УПА Теодор Дячун

    У Білій Церкві на 95-му році життя помер ветеран Української повстанської армії, керівник Білоцерківської станиці братства ОУН-УПА імені Василя Якуб’яка Київського крайового братства ОУН-УПА, комбатант Української повстанської армії Теодор Дячун.

    Про це інформує “Крокус” з посиланням на повідомлення колишнього секретаря Білоцерківської міськради Вадима Кошеля.

    “Після важкої хвороби помер Дячун Теодор Григорович –  легендарний боєць Української повстанської армії, почесний громадянин міста Біла Церква”, йдеться у повідомленні.

    Народився герой 20 березня 1927-го року у селі Стегниківці на Тернопільщині. Батько Григорій Дячун був секретарем “Просвіти” й головою об’єднання селян “Сільський господар”. Мама Євдокія – активісткою “Союзу Українок”.

    У віці 14 років 1941 року пішов у підпілля, після того як побачив трупи більш ніж тисячі в’язнів Тернопільської тюрми, яких розстріляли співробітники Наркому внутрішніх справ. Серед страчених було двоє дядьків Теодора Дячуна – Гнат та Іван. Півроку проходив юнацький вишкіл ОУН-УПА.

    З 1943 року Дячун воював станичним у лавах УПА. 1949-го року арештований і засуджений до розстрілу, однак згодом вирок змінили – йому присудили 25 років і вислали на каторгу до Казахстану. Під час допитів в Комітеті держбезпеки Совєцького Союзу його піддавали тортурам – ламали пальці й ребра.

    Після смерті Сталіна був звільнений. З 1980-х років мешкав у Білій Церкві.

    Із настанням незалежності провадив активну громадську та політичну діяльність.

    Під час Революції Гідності, Теодор Дячун регулярно чергував на Майдані. Неодноразово їздив на східний фронт підтримати вояків батальйону “Київська Русь”.

    Найсвіжіше

    Популярне