Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній пояснив, як Церква ставиться до науково-технічного прогресу

    Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній на зустрічі з молоддю в Тернополі відповів на ряд їхніх запитань. Зокрема молодь цікавилась, як церква ставиться до науково-технічного прогресу і як вона ставиться до того, що жінки все частіше прагнуть реалізувати себе в кар’єрі. Також молодь запитувала, як протистояти гордості.

    «Сучасна наука стрімко розвивається. Православна Церква не проти сучасних технологій, які застосовуються на благо. Адже будь-яку річ можна використовувати по-різному: на користь або на шкоду, навіть смертельну. Сучасні технології дозволяють робити неймовірні речі, але їх ми повинні використовувати для добра іншим», – сказав митрополит Епіфаній, якого цитує його Фейсбук сторінка.

    Щодо питання про жінок предстоятель ПЦУ сказав наступне: «Ми за те, щоби чоловіки та жінки мали рівні умови для розвитку, зокрема в кар’єрі. Наприклад, якщо жінка може в певній галузі бути кращою, ніж чоловік, то чому ми можемо бути проти? Ми за те, щоб усі працювали над своїм розвитком. Тому в сім’ї мають бути стосунки взаємної любові та підтримки, без будь-якого приниження й насилля».

    Митрополит Епіфаній також пояснив, як в умовах світу можливостей протистояти гордині.

    «Сучасний світ закликає кожного з нас бути гордими. Зараз сучасна людина ставить себе в центрі світобуття, забуваючи про Бога. Вона намагається поставити в основі людське его, тобто людина вважає себе творцем, а відтак проявляє гординю… Бо гріх – це протидія Богові, віддалення від Нього. Але Господь завжди залишається досяжним, Він є поруч. Він невпинно стукає у двері нашого серця. Але ми настільки заклопотані якимись справами, що не чуємо цього стуку, а говоримо, що нібито це Бог не чує і не відповідає на наші прохання. Але від нас, від того, чи є у нас гординя, залежить наскільки ми близько чи далеко від Бога. Бо саме гординя є основою всіх інших майбутніх гріхів. Тому потрібно боротися й протиставляти їй наше смирення, бо Господь гордим противиться, а смиренним подає Свою благодать. Якщо ми намагатимемося бути смиренними і цю чесноту втілювати в своєму житті, то протистоятимемо гордині. Ба більше, зможемо побачити, що Бог є близько до нас. А Господь, у відповідь, допомагатиме й надихатиме нас робити добрі й корисні справи».

    Найсвіжіше

    Популярне