П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У Росії на пивзаводі знайшли сліди «сектантів саєнтологів»

    Цими днями в російському Оренбурзі пройшли обшуки на місцевому пивоварному підприємстві «Крафт». За даними видання “Коммєрсант”, слідчі заходи проводяться через інформацію про діяльність на території заводу забороненої в Росії Саєнтологічної церкви. На офіційному сайті Слідчого комітету Російської Федерації (СКР) по регіону повідомляється, що вже порушено кримінальну справу за ст. 138.1 КК РФ (незаконний оборот спеціальних технічних засобів, призначених для негласного отримання інформації).

    За даними правоохоронців РФ, на території підприємства встановили портативну цифрову відеокамеру з функцією акустичного контролю. За допомогою прихованого монтажу пристрою здійснювався збір особистої інформації, яка нібито використовувалася в подальшому для вербування нових членів секти. Експертиза довела, що прилад відноситься до категорії спеціальних технічних засобів негласного отримання акустичної інформації.

    Прес-служба пивоварного підприємства заперечує факт створення осередку секти саєнтологів на території підприємства, заявивши, що хтось дискредитує підприємство і його власників.

    У 2016 році Верховний суд Росії ухвалив рішення про ліквідацію релігійних об’єднань саєнтологів. Велика частина праць засновника секти Рона Хаббарда носить в РФ екстремістський характер. Однак в Росії працює Міжнародна асоціація підприємців (WISE), які застосовують систему управління Хаббарда.

    За даними джерел в силових структурах, саме послідовники цього руху з ТОВ АТМ (Санкт-Петербург) надавали консалтингові послуги на пивоварному заводі «Крафт» і організовували для співробітників бізнес-тренінги.

    За інформацією правоохоронців, дана організація підозрювалася в поширенні на території Росії заборонених матеріалів.

    Раніше саєнтологи безуспішно намагалися зареєструвати свою організацію в Росії, отримуючи відмови. У 2003 році представники «сайєнтологічної церкви Санкт-Петербурга» оскаржили відмову в суді, дійшовши до ЄСПЛ. У лютому 2015 року в Страсбурзі визнали, що Росія порушує право заявників на свободу думки, совісті і релігії (ст. 9 Європейської конвенції з прав людини) і свободу зібрань і об’єднань (ст. 11 Конвенції). Однак саєнтологічна церква не отримала юридичного статусу в Росії.

    Найсвіжіше

    Популярне