П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Страшна ціна за існування сталінського режиму: В Україні відзначають День пам’яті жертв політичних репресій

    Сьогодні, 16 травня, в Україні вшановують пам’ять жертв політичних репресій. З 2007 року цей день традиційно припадає на третю неділю травня, пише “ZN.ua”.

    Цього дня українці не лише згадують тих, хто потрапив у жорнова тоталітарної системи, а й привертають увагу до тих трагічних подій, викликаних насильницьким насадженням комуністичної ідеології.

    Сьогодні біля меморіального знаку на в’їзді до Національного історико-меморіального заповідника “Биківнянські могили” було встановлено кошик квітів від президента України Володимира Зеленського.

    “Тоталітарна система застосовувала варварські методи розправи, руйнуючи тисячі доль і перетворюючи тисячі людей на таборовий пил. Сучасне покоління незалежних українців та Українська держава завжди ставитимуть захист життя, здоров’я, свободи й гідності кожної людини як найвищу цінність”, – зазначив глава держави і закликав вшанувати пам’ять кожного загиблого і схилити голови перед тими, хто пережив пекло політичних репресій.

    Точна кількість жертв тоталітарного режиму досі невідома. На думку деяких фахівців, від початку 20-х і до кінця 80-х років ХХ століття в Україні заарештували майже 1,5 мільйона осіб.

    Биківнянський ліс на Київщині є одним з найбільш трагічних символів тих часів. Тут знаходиться найбільше в Україні місце поховання жертв масових політрепресій. Саме на цьому місці функціонував об’єкт спеціального призначення Наркому внутрішніх справ (НКВС), де наприкінці 30-х та у 40-х роках відбувалися масові захоронення розстріляних та закатованих. За даними науковців, у Биківнянському лісі поховано близько 100 тисяч репресованих комуністичною владою.

    Найсвіжіше

    Популярне