Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Вірних РПЦвУ вводять в оману. Коли вони про це дізнаються, то покинуть її – архієпископ Євстратій

    Просте відкриття людям правди про Московський Патріархат зменшує кількість тих, хто при опитуванні асоціює себе з цією юрисдикцією, в чотири рази.

    Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написав речник Православної Церкви України архієпископ Євстратій (Зоря).

    Він додав, що саме через страх втратити чверть вірян Московський патріархат в Україні так наполегливо опирається виконанню закону та приведенню своєї назви у відповідність з реальністю.

    У коментарях під цим дописом висловив своє обурення речник РПЦвУ прот. Микола Данилевич. Він попросив, що не потрібно вірних РПЦвУ «штучно робити ворогами, над чим дуже стараються» у ПЦУ.

    Владика Євстратій відповів на це, що вірних конфесії, яку представляє Данилевич, вводять в оману, «а коли вони про цю оману довідуються – то 3/4 не схочуть брати в ній участь».

    «Якщо належати до МП соромно – ухваліть рішення та відділіться. Якщо ж не соромно – чому старанно цю належність приховувати? Єдина УПЦ – це та, яка вписана в Диптих. А така, яка привласнила собі ім‘я УПЦ, є лише територіальна частина РПЦ – МП. І вона так само «незалежна і українська», як «незалежними і українськими» були УРСР та КПУ», – підкреслив архієпископ Євстратій.

    За його словами, диякон-олігарх Вадім Новінський «підкуповує всіх, кого можливо, щоби тримати вкупі юрисдикцію МП в Україні».

    У дискусію втрутився релігійний експерт Олександр Єфременко. «Це означає, що попри всі старання певної конфесії 3/4 вірян не вдалося перетворити на «малоросів» – і це дійсно прекрасно. «Штучність» присутня лише у насадженні, методом «м’якої сили», своїм вірянам альтернативної реальності», – написав він.

    Речник РПЦвУ запевнив, що в українських містах і селах «служать не москалі і не росіяни, а такі самі українці і громадяни України як Ви».

    На що владика Євстратій сказав: такі «українці і громадяни України, як диякон Малхасян, Медведчук і його “Паломніца”, тощо. Наявність запису «українець» в радянській метриці та паспорту з тризубом на практиці може мирно співіснувати з любов’ю до Москви і прагненням поширити на всю Україну «русскій мір». Покійний Іван Степанович Плющ влучно казав: не той москаль, що в Москві сидить, а той, що їй служить».

    Найсвіжіше

    Популярне