Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    У Кропивницькому містян просять поділитись старими фото для реконструкції храму ПЦУ, який було сплюндровано за совєтів

    Представники майстерні “Пан Тюльпан” звернулись до мешканців Кропивницького за допомогою у детальній реконструкції храму святого Володимира Великого Православної церкви України. Для цього, мешканців міста просять переглянути власні колекції фотографій, і, якщо там віднайдуться історичні світлини храму, – надати їх у тимчасове користування майстерні.

    Про це “CBN” повідомила представниця організації Анна Богун.

    “Наша організація робить проект з благоустрою храму святого Володимира Великого. Для детальної історичної реконструкції території церкви нам необхідні фото храму до руйнації, тому ми з погодження настоятеля храму виступили з ініціативою відшукати історичні фото. Просимо громаду долучитися, можливо, хтось має такі цікаві історичні світлини”, – розповіла вона.

    Видання нагадує, храм святого Володимира Великого закладено у 1795 році, а освячено його 1826 року. У 1996 році його передали релігійній громаді Української автокефальної православної церкви Кропивницького, до якої входила Свято-Володимирська парафія. Зараз храм знаходиться під юрисдикцією ПЦУ.

    За часів комуністичного режиму храм Володимира Великого зазнав руйнації від рук безбожників. Спочатку будівлю віддали під склад, потім була вона і приміщенням для універсальної біржі, і використовувалася як будинок культури працівників торгівлі. За цей час храм руйнувався і перебудовувався, зникли ознаки культової споруди.

    “Починаючи з 1996 року, церква відбудовується силами самих парафіян і людей, яким небайдужа доля цього храму. Спільно з настоятелем протоєреєм Йосипом Дрекалом вирішено розпочати створення проекту з благоустрою території храму”, – додала Анна Богун.

    Найсвіжіше

    Популярне