П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Як святити паску безпечно: Рекомендації церков і медиків на Великдень

    Українські церкви оприлюднили свої рекомендації для вірян щодо святкових богослужінь і освячення пасок на Великдень. Храми не будуть закриті, але вірян просять за можливості залишатися вдома і дивитися богослужіння онлайн, якщо ж прийшли до церкви – то лише в масці та лише на відстані.

    За день до Великодня – 1 травня – у Києві послаблять суворі карантинні обмеження й запрацює транспорт, тож, потенційно, тисячі вірян можуть поїхати у головні святині столиці. Свої рекомендації щодо святкування Великодніх свят оприлюднила влада. Медики просять не йти до церкви і зробити службу коротшою, передає BBC News Україна.

    У Міністерстві охорони здоров’я, зокрема, рекомендують відвідувати храм тільки одному члену від родини, а церквам радять скоротити тривалість богослужінь, але збільшити їх кількість. Усіх вірян просять бути в масках та не скупчуватись. Проте досвід минулого Великодня показав, що порушень карантинних обмежень може бути дуже багато.

    Храми будуть відкриті

    Цього року Великдень святкуватимемо так, як і торік, нагадав глава Української Греко-Католицької церкви Блаженніший Святослав. Він закликав вірян залишатися вдома, якщо почуваються хворими або належать до групи ризику.

    “Для того, щоб ми це свято пережили радісно, усіх закликаю проявити відповідальність. Будьмо відповідальними за власне здоров’я і здоров’я своїх ближніх, сусідів, членів вашої парафії, за здоров’я ваших рідних і близьких”, – сказав глава УГКЦ у спеціальному зверненні до вірян.

    Він наголосив, що церква зробить усе, щоб храми були безпечним місцем для здоров’я парафіян.

    Церква створить можливість брати участь у пасхальних богослужіннях надворі. Там відбуватимуться і всі освячення. Також можна буде подивитися богослужіння онлайн і так само освятити пасхальні кошики. До храму просять приходити в масках, дотримуватися дистанції та дезінфікувати руки.

    Продаж освячених пасок

    У Православній церкві України також запевнили вірян, що храми будуть відкриті, а ті, хто бояться йти до церкви, зможуть придбати вже освячену паску. Для цього проводять масові освячення пасок на хлібокомбінатах.

    “Храми будуть відчинені. І на вулиці, наскільки мені відомо з рішення МОЗ, і є заяви МОЗ про те, що не буде таких жорстких обмежень. Богослужіння будуть звершуватися”, – розповів предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній в інтерв’ю “Радіо Свобода”.

    Усі бажаючі на Великдень зможуть піти до церкви, але за умов дотримання дистанції і використовуючи захисні маски.

    “Індивідуальний підхід”

    Російська православна церква в Україні (так звана Українська православна церква) каже, що на Великдень 2021 року дотримуватимуться усіх карантинних норм, але у кожній парафії враховуватиметься індивідуальний підхід.

    “У цьому році православна Пасха пізніше, ніж в минулому, тож сподіваємося, що, якщо погода дозволить і не буде можливості служити у храмах, люди молитимуться на території, прилеглій до храму”, – розповів керуючий справами РПЦвУ митрополит Антоній (Паканич).

    Водночас за його словами, єдиного стандарту бути не може, адже храми різні: великі, маленькі. Десь територія дозволяє зібратися разом і молитися, а десь немає такої можливості.

    Де дивитися онлайн

    Також подивитися і послухати богослужіння можна онлайн. Зокрема, традиційно прямі трансляції зі святкових літургій на сам Великдень вестимуть телеканали.

    Богослужіння ПЦУ зі Свято-Михайлівського Золотоверхого собору транслюватиме “UA: ПЕРШИЙ” та “UA: КРИМ”. Онлайн-трансляції літургій ПЦУ відбуватимуться на Facebook-сторінках ПЦУ та Митрополита Епіфанія. Початок 1 травня о 23:00.

    Літургію УГКЦ з Патріаршого собору Воскресіння Христового транслюватимуть “UA: ПЕРШИЙ”, “UA: КРИМ” і телеканал “Еспресо”. Богослужіння також можна переглянути на YouTube-каналі “Живе телебачення” та на Facebook-сторінці собору. Початок 2 травня о 7:30.

    Богослужіння ПЦУ та УГКЦ також транслюватиме “Українське радіо”.

    Також святкові богослужіння можуть транслювати на Facebook-сторінках місцевих храмів.

    Найсвіжіше

    Популярне