Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Священники РПЦвУ доносять один на одного керівництву «за контакти» з ПЦУ

    Священнослужителі Російської православної церкви в Україні (так звана Українська православна церква) слідкують один за одним і доносять єпископам Московського патріархату за контакти з служителями Православної Церкви України.

    Про це в інтерв’ю «Релігійній правді» розповів отець Микола Ковалик, благочинний Ярмолинецького району Хмельницької області і настоятель громади ПЦУ у селі Сутківці, відомою за історичним рішенням Верховного суду про перехід до ПЦУ.

    Протоєрей зауважив, що багато священників РПЦвУ не можуть приєднатись до Православної Церкви України, бо на них тиснуть і за ними стежать.

    «От розмовляю зі священником, ніби він тебе розуміє. Переконую: «Отче, переходьте, вас ніхто не буде ображати, ви лишаєтеся на своїй парафії, ми вам це гарантуємо». На другий день радикально думка в нього міняється, ви не такі, ви сякі, ви не правильні, тільки в єдності з Москвою все має бути… Серед них є такі, що і докладають єпископу, що якийсь священник мав розмову з якимось священником чи благочинним з Православної Церкви України. Вони одне одного контролюють. Така ситуація у нас на Хмельниччині», – пояснив благочинний ПЦУ.

    Як повідомляв ДФУ 6 квітня 2021 року відбулося судове засідання Великої Палати Верховного Суду з розгляду справи № 910/10011/19 щодо законності зміни релігійною громадою с. Сутківці Хмельницької області свого підпорядкування – виходу з юрисдикції Російської православної церкви в Україні (яка іменує себе УПЦ) та входження до Православної церкви України. За результатом засідання було ухвалене рішення про законність такої зміни підпорядкування.

    Таким чином, найвищою судовою інстанцією України вперше з початку активного процесу переходів релігійних громад України з Російської православної церкви в Україні до Православної церкви України, прийнято рішення, яким підтверджено можливість та законність таких переходів і відхилено заперечення РПЦвУ проти цього.

    Найсвіжіше

    Популярне