Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Носії російської мови, які заявляють про утиски, ніколи не стикалися з випадками утисків – опитування

    Фонд “Демократичні ініціативи” спільно з Центром політичної соціології оприлюднили результати опитування громадян України щодо підсумків двох років дії законодавства про мову, пише “Бабель”.

    У звіті зазначено, що переважна більшість українців підтримують закон про мову та тезис, що усі громадяни України мають володіти державною мовою, а чиновники та держслужбовці повинні завжди спілкуватися нею на роботі.

    Окрім цього, 77% українців підтримують твердження, що більшість дисциплін у навчальних закладах мають викладатися українською мовою. 54% опитаних підтримали обов’язок спілкуватися українською у сфері обслуговування.

    В той де час, 12,2% україномовних та 19,9% російськомовних громадян зазначили, що іноді стикаються з негативним ставленням до них через їхню рідну мову.

    “Цікаво, що серед носіїв російської мови, які заявили про випадки негативного ставлення, більшість проживає у Південному та Східному регіонах. Це наштовхує на думку, що частина цих людей, імовірно, не стикалася з випадками негативного ставлення, однак є вразливими до меседжів російської пропаганди про утиски російської мови в Україні”, – пояснили у Фонді.

    “Бабель” нагадує, від 16 січня 2021 року мовою сфери обслуговування в Україні офіційно стала українська – відповідно до закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Закон не передбачає кримінальної відповідальності за його порушення. Проте є штрафи – вони набудуть чинності 16 липня 2022 року та становитимуть від 3400 до 8500 гривень.

    Найсвіжіше

    Популярне