П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    ПЦУ вшановує пам’ять гетьмана, який 400 років тому ледь не зруйнував Москву

    20 квітня Православна церква України вперше вшановує пам’ять святого благовірного гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного.

    На загальноцерковному рівні це відбувається вперше, повідомила прес-служба ПЦУ. Рішення про включення імені гетьмана до Місяцеслова ухвалив Священний Синод ПЦУ 21 серпня 2020 року.

    Петро Сагайдачний походив з давнього православного галицького роду. Він народився у 1570 — 1580-х роках (точна дата народження невідома) на Львівщині.

    У двадцять з невеликим років на військовій козачій раді всіх куренів був обраний гетьманом обозним генеральним. Він перший почав згадуватися в історії як Гетьман Запорізький. Конашевич-Сагайдачний домігся того, що уряд Речі Посполитої дав згоду задовольнити вимоги козаків про скасування посади старшого над козаками від польського уряду і про визнання влади вибраного на козацькій раді гетьмана над всією Україною.

    Петро Сагайдачний відомий як організатор успішних походів запорозьких козаків проти Кримського ханства, Османської імперії та Московського царства. Він – відомий меценат православних братств та опікун братських шкіл. Так, після заснування Київського (Богоявленського) братства, Петро Сагайдачний з усім Військом Запорозьким вступив до нього.

    Чотириста років тому – восени 1618 року – під час польсько-московської війни до Москви підійшло Військо Запорізьке на чолі з гетьманом Петром Сагайдачним. Яке перед тим ледь не маршем пройшлося територією Московії. І це дуже не подобається московським клірикам.

    Завдяки політиці гетьмана Петра Сагайдачного була відроджена на території Київської Митрополії православна єрархія, а Київ повернув собі значення культурного й релігійного осередку України.

    Він по праву прославляється Православною Церквою України як благовірний за житієм, славний і справедливий правитель, меценат та благодійник, що багато потрудився для Українського Православ’я і приніс багато добрих плодів належного служіння на цій ниві.

    Найсвіжіше

    Популярне