Середа, 8 Травня, 2024
Бiльше

    Прокуратура РФ зацікавилась персональною площадкою для “вертикального вознесення” митрополита РПЦ

    Ініціативна група активістів з російського міста Нижній Новгород звернулась до предстоятеля Російської православної церкви патріарха Кіріла (Гундяєва) та місцевої влади зі скаргою на облаштування гелікоптерного майданчику в історичній частині міста.

    Громадяни наголошують, майданчик, який обладнано на території Печерського Вознесенського монастиря, обслуговує “єдиного клієнта” – керівника Нижегородської єпархії РПЦ митрополита Георгія (Данілова), і завдає шкоди пам’ятці XVI століття, пише “Новая газета”.

    Повідомляється, що скандальний об’єкт зареєстрований в авіареєстрах під кодом “ИКАО – HE6K”, а його адреса двиним чином співпадає з адресою монастиря та офіційної резиденції митрополита Георгія (Данілова). Поблизу майданчика побудований ангар, у якому зберігається легкий гелікоптер Rоbinsоn R44 американського виробництва, ціна якого може сягати 1,2 мільйонів доларів США.

    І все це господарство розташоване на території, що визнана “об’єктом релігійного призначення”.

    Представники духовенства спробували пояснити це тим, що архієрей надає перевагу мандрівкам повітрям, оскільки прагне не створювати перешкод автомобільному руху. Але засоби масової інформації нагадують, що вказаний гелікоптер все ж створює неабиякі перешкоди на автодорогах.

    Як приклад, наводиться випадок, що стався у 2016 році – тоді авіасудно приземлилось прямо на шосе неподалік Оранського монастиря. Правоохоронці того дня оштрафували пілота та водія автомобіля, який перегородив рух на трасі, забезпечивши гелікоптеру простір для посадки.

    Активісти зазначають, що “подібних понтів собі не дозволяє навіть губернатор області”.

    Зрештою, мешканцям міста увірвався терпець, і вони, за підписом активістки Крістіни Грінц, надіслали листа-скаргу патріарху Кірілу (Гундяєву).

    Фотокопія листа-скарги. Взято з “Новая газета”
    Фотокопія додатку до лсита-скарги. Взято з “Новая газета”

    На підставі скарги, Нижегородська прокуратура розпочала у квітні цього року перевірку вказаного гелікоптерного майданчику, що поблизу з резиденцією митрополита Георгія (Данілова).

    На момент публікації відомо, що в перевірка виявила факт передачі ділянки землі з усіма побудованими на ній об’єктами у безоплатне користування Нижегородській єпархії “для побудови семінарії”. При цьому, у березні 2021 року було зафіксовано два старти повітряного судна з даного майданчику, коли архієрей літав, імовірно, до своєї заміської резиденції та в Арзамас.

    Прокуратура кваліфікувала обставини справи як порушення законодавства і винесла попередження керівництву Вознесенського монастиря.

    Проте, з іншого боку, є всі підстави вважати, що активісти з Нижнього Новгороду неправильно оцінили ситуацію і безпідставно звинувачують архієрея РПЦ у “понтах”. І ось чому.

    Митрополит Георгій (Данілов), маючи резиденцію у Вознесенському монастирі, і будучи, безперечно, людиною сильної віри, міг забажати уподобитись Ісусу Христу здійснивши “вертикальне вознесення”.

    Оскільки сили тяги власного організму та сили особистої молитви виявилось недостатньо, архієрею не лишилось іншого варіанту для “вертикального вознесення”, як використати для цього гелікоптер.

    Проте, у цьому питанні митрополит припустився серйозної помилки, яка й викликала зацікавленість прокуратури – він надав перевагу авіасудну американського виробництва, а не російського.

    І ця похибка є виключно питанням скрєп і духовності.

    Справа у тому, що російський авіапром перебуває на такому “високому” рівні, що всі пасажири гелікоптерів виробництва РФ практично весь час перебування у польоті змушені проводити у молитвах. Натомість, американські авіасудна відзначаються високою надійністю, відтак, прокуратура могла запідозрити, що митрополит Георгій (Данілов) не молиться під час польотів, оскільки абсолютно не переймається за власну безпеку чи життя.

    У такому разі, архієрея не варто звинувачувати у “понтах”, а навпаки – підбадьорити і побажати успіхів у його духовних подвигах. При цьому, прокуратуру РФ необхідно закликати припинити гоніння та утриматись від призначення покарань за прояви істинної російської православної віри.

    Найсвіжіше

    Популярне