П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Ущербна реакція Синоду РПЦ на хіротонію в Константинополі за участі владики Євстратія

    У Москві відбулось перше цього року засідання Синоду РПЦ. Воно також стало першим, що відбулось не у дистанційному режимі. Серед ухвалених рішень найбільш цікавою є 10-та постанова, у якій говориться про доповідь очільника Відділу зовнішньоцерковних відносин Московського патріархату митрополита Іларіона (Алфєєва), присвячену нещодавній єпископській хіротонії єрарха Вселенського Патріархату, митрополита Сарандаекклісійського Андрія.

    Нагадаємо, що у цьому висвяченні взяли участь, окрім єрархів Вселенської Патріархії, владики Александрійського Патріархату та Православної Церкви України, в особі її речника, архієпископа Чернігівського і Ніжинського Євстратія. Російських синодалів дуже засмутив факт участі владики Євстратія у цій хіротонії. Самого владику Євстратія російські синодали назвали «лицом, не имеющего канонического рукоположения».

    На думку російських церковників через цю подію «углубляется раскол в православном мире, причиненный действиями Патриарха Константинопольского Варфоломея». Цього разу московські єрархи не згадали про Православну Церкву Україну. Здивування викликає третій пункт цієї ухвали – Московський Синод констатує, що «невозможность сослужения с ним в том случае, если, Богу содействующу, евхаристическое общение с Константинопольским Патриархатом будет восстановлено. То же распространяется на клириков, которых упомянутый митрополит со временем, возможно, рукоположит».

    Цим пунктом синодали показали свою «ущербность»: згідно церковного права, архієрейська хіротонія вважається дійсною за участі двох чи трьох єпископів. Якщо вони не визнають хіротонії владики Євстратія, то вони не можуть заперечити архієрейську гідність інших учасників цього висвячення.

    Доволі іронічно виглядає і сподівання російських єрархів щодо «можливого відновлення спілкування між Москвою та Константинополем». Обране ними формулювання вказує, що відновлення цього спілкування можливе лише на московських умовах. Таким чином вони хочуть сказати, що  Константинополь повинен скасувати Томос про автокефалію Православної Церкви України, а її єпископат визнати розкольниками. Таким сподіванням не судилось здійснитись. Вселенський патріарх Варфоломій однозначно і неодноразово заявляв, що Українська автокефалія доконаний факт, і дороги назад вже немає.

    Зокрема під час посвяти екзарха Вселенського патріарха в Україні єпископа Команського Михаїла (Аніщенка), Його Всесвятість у своєму слові зазначив, що «Вселенський патріархат давно веде діалог з Московським патріархатом щодо ситуації в Україні. Однак Москва постійно гальмувала прогрес і була каменем спотикання у пошуку позитивного результату цього діалогу. Так ми прийшли до української автокефалії, яку жодна суперечка чи будь-які зусилля жодної Церкви не можуть скасувати». До слова, на хіротонію владики Михаїла, в якій також брали єпископи Православної Церкви України, російські синодали ніяк не відреагували.

    Таким рішенням Московські синодали перевищують єпископські повноваження і виходять за рамки своєї компетентності. Єпископат однієї Церкви не має жодного права судити єпископів іншої Автокефальної Церкви. Таким чином бачимо явний факт втручання у справи іншої Церкви, про що найбільше неодноразово заявляли самі російські синодали. Окремо варто наголосити, що ані Московський Синод, ані інший орган цієї Церкви, згідно церковних канонів, не має права судити чи давати оцінки хіротоніям, які звершені в іншій Помісній Церкві. Таке право має лише Вселенський Собор, а одноосібне його присвоєння вказує лише на папські притензії Московського патріархату.

    Найсвіжіше

    Популярне