Середа, 1 Травня, 2024
Бiльше

    Українська мова витісняє російську і стає політичним інструментом. Для України це добре, – мовознавець

    Українська мова непогано виходить з мовної підпорядкованості і поступово витісняє з вжитку російську. Про це у коментарі Obozrevatel розповів професор, доктор філологічних наук Богдан Анжюк.

    “Українські політики дедалі більше розуміють, що утвердження української мови це не є питання сентиментів, це є практична річ. Вона їм корисна навіть в егоїстичних інтересах”, – зауважив мовознавець.

    На його переконання, це питання вийшло із сентиментальної парадигми та перейшло в парадигму чисто політичних інструментів. Втім, для України це добре, оскільки, як вважає Анжюк, зараз ці два моменти працюють синергетично і здатні за історично короткий період вивести Україну на новий рівень.

    Він нагадав, що Прага століття тому вся була німецькомовною, а Вільнюс був польськомовним. Та, як виявилось, якщо є політична воля, суспільні сили й національна солідарність – тоді екологія мови поліпшується.

    За його словами, ситуація, що склалась у нашій державі, “здатна за історично короткий період вивести Україну на ту ситуацію, яка є в Чехії – чеська мова домінує безапеляційно”.

    Найсвіжіше

    Популярне