Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    86 років тому в СССР дозволили розстрілювати дітей віком від 12 років

    7 квітня 1935-го уряд СССР ухвалив постанову про заходи боротьби зі злочинністю серед неповнолітніх (Постановление ЦИК СССР N 3, СНК СССР N 598 от 07.04.1935 “О мерах борьбы с преступностью среди несовершеннолетних”).

    Вона дозволила притягувати дітей до кримінальної відповідальності, зокрема й розстрілювати.

    “Неповнолітніх, починаючи з 12-річного віку, яких викрили в скоєнні крадіжок, у заподіянні насильства, тілесних ушкоджень, каліцтв, у вбивстві або в спробах убивства, залучати до кримінального суду із застосуванням усіх заходів кримінального покарання”, – ішлося в постанові.

    Дорослим, яких викрили в підбурюванні чи залученні неповнолітніх до участі в злочинах, спекуляціях, проституції чи жебрацтві загрожувало ув’язнення на термін не менше 5 років.

    Завданням постанови було більше залякування дорослих організаторів злочинів і попередження хуліганства серед дітей. У ті часи в країні панувала безпритульність, а дорослі користувалися безкарністю неповнолітніх і втягували їх у злочини.

    Спочатку всі “заходи кримінального покарання” щодо неповнолітніх передбачали від 5 до 10 років позбавлення волі. Однак циркуляром від 20 квітня 1945 року прокуратура СССР і Верховний суд скасували статтю 22 Кримінального кодексу, яка до цього забороняла застосовувати розстріл щодо осіб, які не досягли 18 років. У циркулярі було зазначено, що розстріл можливий тільки в особливих випадках.

    За твердженням істориків, серед усіх заарештованих за злочини неповнолітніх, у ті часи до смертної кари засудили лише одного. 11 листопада 1940 року розстріляли 17-річного Володимира Винничевського. Упродовж 2 років він скоїв 18 нападів на дітей, 8 із яких завершились убивствами. На суді юнак просив помилування та хотів стати танкістом на совєтсько-фінській війні, однак йому відмовили.

    Джерело: Gazeta.ua

    Нагадаємо, 17 березня 1937 року в СССР ухвалили закон, який позбавив селян свободи пересування. Мається на увазі паспортна система, яка не розповсюджувалася на селян. Паспорти запроваджувалися лише для мешканців міст, робочих поселень, новобудов та радгоспів.

    Найсвіжіше

    Популярне