П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У 2018 році українці вийшли, насамперед, з канонічної ізоляції, – єромонах Інокентій

    У 2018 році українці вийшли із канонічної ізоляції, у якій вони перебували до надання Томосу ПЦУ і це є одна з найголовніших подій для православ’я в Україні.

    Про це в інтерв’ю Главкому розповів єромонах Інокентій Підтоптаний, який приєднався до Православної Церкви України.

    «…як би там не говорили, але в 2018 році все-таки сталося найголовніше – українці вийшли насамперед з канонічної ізоляції, в якій до того перебували. Бо як би там хто що казав, Київський патріархат і тодішня УАПЦ перебували поза єдністю з православною церквою. Іншими словами, разом з ними вийшли мільйони українців з ізоляції. По-друге, відбулося об’єднання всього православ’я в Україні. Так, з Московського патріархату не всі до нього долучилися, але все-таки це об’єднання сталося», – сказав єромонах Інокентій.

    Він також пояснив, що зволікав із приєднанням до Української церкви через пропаганду збоку РПЦвУ.

    «Найголовніше, що стримувало мене і стримує дуже багатьох людей проукраїнських в самій структурі УПЦ МП (РПЦвУ, – ред.) – це пропаганда, яка зараз ведеться. Особливо в останні роки повернулася риторика «розкольники», «безблагодатні» тощо. Коли предстоятелем УПЦ МП був Блаженніший митрополит Володимир, від цієї риторики відмовилися. Але після його смерті з незрозумілих для мене причин ця Церква до неї повернулася», – зауважив єромонах.

    Він підкреслив, що проросійська і антиукраїнська риторика в середовищі РПЦвУ залежить від вищого керівництва і йде від єпископату.

    «От як говорить вище церковне начальство, єпископат, так говорять священники, так говорять прості людям, а ті іншим і так далі. Зверніть увагу, якщо у якихось єпархіях якщо змінюється риторика єпископа, то змінюється риторика і священика, і люди стають більш поблажливими, більш відкритими, більш готовими до діалогу. А там, де єпископ навпаки, налаштований дуже проросійськи, агресивним до ПЦУ, у деяких випадках і щодо самого існування України, там і священники і парафіяни так само налаштовані».

    Єромонах Інокентій навів у підтвердження своїх слів приклад митрополита в Черкасах Софронія (РПЦвУ, – ред.).

    «Його єпархія, певно, була найбільш проукраїнською. І все починалось саме з його позиції», – впевнений Інокентій.

    Найсвіжіше

    Популярне