П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    РПЦ щосили намагається не допустити єдності християн

    “Російська православна церква (частиною якої є “Українська православна церква”) не має наміру змінювати власну пасхалію та відзначати свято Воскресіння Христового одночасно з католиками”, – такими словами глави Синодального відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату митрополита Іларіона (Алфєєва) починається стаття видання “Капитал”.

    З перших же слів вказаної публікації можна зробити висновок, що нарешті настав кінець всім маніпулятивним заявам про, так звану, автокефальність чи незалежність від Москви Російської православної церкви в Україні (Української православної церкви Московського патріархату). “Капитал” чітко вказує на те, що архієрей РПЦ недвозначно заявив, що “УПЦ МП” є частиною РПЦ. Крапка.

    Наступним робимо висновок, що РПЦ, від імені якої виступив Іларіон (Алфєєв), щосили намагається не допустити єдності у християнському світі. Зупинимось на цьому більш детально.

    Раніше у ЗМІ з’явилась інформація, що керівник представництва Константинопольського патріархату при Всесвітній раді Церков у Женеві архієпископ Іов висловився за календарну реформу в православ’ї, щоб встановити єдину з католиками дату святкування святкування Великодня. Проте, вказана ініціатива викликала досить агресивну реакцію російських православних.

    “Тут питання дуже просте – хто повинен змінити свою пасхалію? Ми, наприклад, свою пасхалію змінювати не збираємось”, – різко заявив митрополит Іларіон Алфєєв і додав, що наразі немає внутрішніх імпульсів, які надходили б від церковного народу, на користь того, щоб змінити церковний календар.

    У такій заяві представник РПЦ у повній мірі продемонстрував “національну ідею Кремля”: жодних компромісів зі світовою спільнотою “русскій мір” не сприйме, єдність християн можлива на одних умовах – тих, які пропонує Росія.

    І тут навіть не варто припускати, що РПЦ лише намагається протиставити себе Вселенській Патріархії та заявити про свою першість у православ’ї. РПЦ, як і владна верхівка Росії, остаточно втратила здатність вести конструктивний діалог і домовлятись про прогресивні кроки з усім цивілізованим світом.

    Найсвіжіше

    Популярне