П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    На 100 році життя померла зв’язкова УПА, яка відсиділа за Бандеру у таборах

    Легендарний боєць УПА з Прикарпаття Анастасія Чупрінчук відійшла у засвіти, залишивши для сучасників  глибину мудрості  й приклад незламної любові до України.

    Про це повідомила директор Верховинсько селищного центру соціальних служб Ольга Соломійчук на своїй сторінці в соцмережі Facebook, передає Суспільне.

    «24 березня, 2021 року, о 21 годині вечора на 100-му році життя відійшла у вічність наша бабуся Шкрібляк-Жикаляк-Чупринчук Анастасія Миколаївна, ветеран УПА (позивний Ромашка) вічна ПАМ’ЯТЬ, ЦАРСТВО Небесне» – написала Ольга Соломійчук.

    Анастасія Чупринчук народилася в селі Рівне на Верховинщині. Її першим чоловіком був Петро-вчитель вечірньої школи, який воював у підпіллі УПА. Жінка пішла за чоловіком і пізніше потрапила на заслання до Сибіру, де п’ять років працювала на лісоповалі.

    Коли Анастасія повернулася додому, то ще п’ять років ховалася від людей і таємно спілкувалася з дітьми. Пізніше вона вдруге вийшла заміж і прожила в шлюбі 50 років. Всього у Анастасії налічується 55 онуків, правнуків і праправнуків.

    До Ромашки часто навідувались сучасні українські воїни.

    Спогадами про ті зустрічі нинішніх захисників України із легендарною зв’язковою поділилася зі ЗМІ керівниця благодійного фонду “Творча Криївка” Віталіна Маслова.

    «Коли до нас приїжджають бійці з центральної, східної, південної України, вони всі знають, що це — край УПА. Вони відвідують музеї, їм розповідають, як ішли бої у Першу та Другу світові війни, про партизанів. І, звичайно, завжди питають, чи є ветерани повстанської армії. Анастасія Чупрінчук була однією з тих, до кого ми привозили воїнів. Це завжди були дуже теплі зустрічі і неймовірні історії, — розповідає Віталіна Маслова. — Вражає її біографія і сама постать. Людина, яка вже погано бачить, недочуває, але таке враження було, що вона світиться. Завжди казала дуже прості слова, але було якесь відчуття доторку до мудрості не лише у мене, а й у бійців — особливо дівчат, які воювали».

    Найсвіжіше

    Популярне