П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній привітав грецький народ із Днем Грецької Революції

    Предстоятель Православної Церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній привітав грецький народ із їхнім національним святом – Днем Грецької Революції.

    «Сердечно вітаю Предстоятелів та повноту Православних Церков грецької традиції, дружній народ Греції та етнічних греків у нашій країні і по всьому світу з особливою датою – 200-літтям від початку Грецької Революції!», – написав митрополит Епіфаній у Фейсбуці.

    Він зазначив, що свято Благовіщення 1821 року стало ключовою точкою у боротьбі, що завершилася відновленням незалежної Грецької держави, звільненням народу Греції від багатосотлітнього іноземного панування. Грецька Революція також розпочала великий рух інших народів Балканського півострова до свободи.

    За словами митрополита Епіфанія, особливу роль у боротьбі за незалежність грецького народу відіграла Православна Церква. Протягом століть поневолення саме Православна Церква була тією інституцією, яка зберігала духовну, етнічну та культурну ідентичність греків як на історичній Батьківщині, так і на великому просторі розселення, що розпочалося ще в античні часи. Несучи цю місію, Церква прикрасилася сонмом ієрархів, богословів, просвітителів та мучеників, які у важких умовах продовжували жертовно служити своєму народові.

    «Повстання проти османського панування було рухом за власну державну незалежність, за національну і релігійну свободу. Адже неможливо мати справжню свободу без свободи духовної. І хоча за два століття, які минули від того часу, світ змінився, Православ’я у житті грецького народу так само посідає особливе, визначне місце, єднаючи його понад кордонами сучасних країн і канонічних територій Автокефальних Церков», – підкреслив предстоятель ПЦУ.

    Від найдавніших часів історія нашого народу тісно переплелася з еллінською історією. Адже і на землях сучасної України, на північних берегах Чорного моря, вихідці з Еллади ще в античні часи заснували низку міст. В одному з них, Херсонесі Таврійському, вперше для нашого народу пролунала проповідь про Господа Ісуса Христа, яку сповістив Його перший ученик апостол Андрій. Із земель Ромейської держави, від Константинопольської Церкви, нашої Матері, наші предки прийняли Святе Хрещення і науку Євангелія. Початок цього був покладений у 860-х роках, про що свідчить святий Патріарх Фотій, а завершення відбулося 988-го року через Хрещення Києва і всієї Руси за святого князя Володимира.

    Блаженнійший Епіфаній нагадав, що від тих часів незмінно наш народ мав тісний духовний і культурний зв’язок з еллінським світом. «І хоча насиллям і обманом у 1686 р. Москва відірвала Київську Митрополію від Вселенського Патріархату, ми ніколи не забували правду. І ця правда перемогла в наш час завдяки Його Всесвятості Вселенському Патріарху Варфоломію і нашій Матері Великій Христовій Церкві у Константинополі, яка надала Томос про автокефалію Православної Церкви України».

    «Ми радіємо і щиро вдячні, що Папа і Патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор, Архієпископ Нової Юстиніани і всього Кіпру Хризостом та Архієпископ Афінський і всієї Еллади Ієронім разом з очолюваними ними Помісними Церквами першими виявили братню любов до Української Церкви і українського православного народу і підтримали нас», – йдеться у привітанні митрополита Епіфанія.

    Предстоятель ПЦУ зауважив, що визначну роль у підготовці Грецької Революції 1821 року відіграла грецька спілка Φιλική Εταιρεία, центр якої знаходився в українській Одесі, а грецькі громади в Україні надавали їй своє сприяння. «Ми пишаємося цим і бажаємо, щоби віковий спадок дружби і взаємної підтримки наших народів примножувався і у майбутньому».

    «Сердечно вітаю греків усього світу з визначною історичною датою, та бажаю вам плідного продовження справи церковного і національного відродження, розпочатої вашими прадідами два століття тому. Вічна пам’ять героям боротьби за свободу грецького народу і многії літа, доброго здоров’я та плідної праці усім його нинішнім духовним і національним провідникам! Зі святом, дорогі брати і сестри! Нехай Бог щедро благословляє вас на добрі діла», – підсумував митрополит Епіфаній.

    Найсвіжіше

    Популярне