Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Юлія Лапутіна: Кримськотатарські ветерани – “локомотив” у процесі розбудови України

    Представники кримського-татарського народу, які брали участь в АТО/ООС та боронили Незалежність України, а наразі беруть активну участь у розбудові нашої країни, матимуть усіляку підтримку з боку держави.

    Таку позицію озвучила міністриня у справах ветеранів України Юлія Лапутіна під час зустрічі з представниками кримськотатарської спільноти, про що інформує сайт відомства.

    “Крим – це невід’ємна частина України. Саме розуміння цього спонукало кримськотатарських ветеранів піти захищати свою країну на Схід. Сьогодні вони продовжують відстоювати інтереси України і зміцнювати громадянське суспільство. Вони змогли захистити країну, зможуть і зробити її успішною”, – зазначила Юлія Лапутіна.

    Повідомляється, що у зустрічі взяли участь представник президента України в АР Крим Антон Кориневич та його заступниця Таміла Ташєва, український режисер, заслужений артист АР Крим Ахтем Сеітаблаєв, представники громадської організації “Військово-патріотичне об’єднання кримськотатарських учасників бойових дій “Qırım Ğazi” Халілов Рустем, Шукурджиєв Вєльдар, Билялов Нариман.

    У процесі діалогу сторони обговорили питання соціально-психологічної адаптації та підтримки учасників бойових дій – кримчан. При цьому, було приділено значну увагу тим з них, хто не афішував своєї реально участі в обороні та захисті України, маючи рідних у заручниках окупантів на півострові. Досягнуто домовленість про внесення даних таких осіб до Єдиного державного реєстру ветеранів війни учасників АТО/ОСС.

    Режисер Ахтем Сеітаблаєв, який очолює державне підприємство “Кримський дім”, розповів про забезпечення культурних прав і свобод національних меншин та корінних народів, що є одним з головних завдань очолюваного ним підприємства.

    Він поінформував про реалізацію культурних та освітніх проектів, навчальних програм та правозахисних заходів для учасників бойових дій. Зокрема, це – арт-терапія, долучення ветеранів-кримських татар до театральних постановок та зйомок у фільмах, перформансів, художніх та фотовиставок тощо.

    Окрім цього, Сеітаблаєв поділився планами реалізації масштабного проєкту – кримськотатарського музею на території Національного музею народної архітектури та побуту України (Пирогово).

    “Ми робимо все для того, щоб зустріти і в стінах “Кримського дому” і на вулиці свідомого, освіченого, стратегічно розуміючого українця, який знає де його земля, де його небо, я маю на увазі політичного українця. І наш інструментарій – культурологічний”, – наголосив режисер та підкреслив, що вони відкриті не лише для кримських татар, а до всіх, кому це цікаво та потрібно.

    Наприкінці зустрічі Ахтем Сеітаблаєв презентував Юлії Лапутіній книгу-збірку кримськотатарської поезії та прози.

    Найсвіжіше

    Популярне