Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Богослів’я від РПЦ: Священник порівняв блокаду Ленінграда із Великим постом

    Служитель РПЦ отець Константін порівняв смерть від голоду в блокадному Ленінграді з утриманням від м’яса під час Великого посту. За його словами, віряни набагато менше вмирали, бо мали досвід посту, який для них був суворішим, ніж раціон під час блокади Ленінграду гітлерівськими військами.

    «Припустимо, настане війна, закриються магазини, почнуться перебої з продовольством, потім настане голод. А християнин вже звик постити, для нього піст – це щось органічне, природне, тобто помірне, стримане ставлення до їжі. І якщо у вас є цей досвід, вам набагато легше буде пережити ці тяготи та негоди. У блокадному Ленінграді серед справді віруючих людей, які завжди дотримувалися церковного посту, смертність була набагато менше, тому що, в принципі, раціон Великого посту для них був незначно багатший, ніж блокадний раціон», – сказав священник РПЦ в інтерв’ю російському ЗМІ.

    На це відреагував протодиякон Андрєй Кураєв.

    «…які статистичні дані дозволили зробити висновок, ніби в блокадному Ленінграді віруючі вмирали менше, ніж атеїсти? Радянські документи релігійність не фіксували. Соціологів тоді в СРСР не було. Списки прихожан були відсутні. Але можна припустити протилежне: церковні городяни 40-х років це літні люди. Зрозуміле зростання релігійності в умовах війни. Але неофіти не встигли б загартуватися в постах до зими 41-го. І, значить, в значній своїй частці традиційні церковники отримали картки утриманців. Тобто самий мінімальний набір продуктів. Навряд чи це сприяло їх підвищеного виживання … Але як же хочеться створити синкретичну релігію побідославія! І для цієї мети будь-які засоби хороші», – написав Курає.

    Він також звернув увагу, що про початок нової війни служитель РПЦ говорить із верхівки Псковської митрополії. А очолюється ця митрополія духівником президента. «Може, о. Костянтин почув щось тривожне в промовах свого добре інформованого владики?», – запитує читачів Андрєй Кураєв.

    Кураєв зацитував блогера «отца Звєздонія», який також обурився таким порівнянням: «Ти пропонуєш нам повторити цей трагічний досвід? Мовляв, православним від блокади було не так вже й погано, навіть вмирали вони не так часто, в порівнянні з іншими жителями міста? Що ти несеш?».

    Найсвіжіше

    Популярне