П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Покинув Московський патріархат: Священник з Луганщини намагається всюди проповідувати

    Православний священник з Луганщини на власному прикладі демонструє, як Церква може стати сучасною та доступною і охоплювати всі сфери життя людини. Володимир Маглена править служби і паралельно записує відеоблоги та подкасти. У 2019 році покинув Московський патріархат і перейшов до Православної церкви України.

    Про це повідомляє 24 канал та 5 канал.

    Священник живе у селищі Веселе, що у Луганській області. Нині для духівника відповідні відеоблоги це ще й можливість не втратити зв’язок з парафіянами, які через карантин не можуть прийти до храму.

    Із соцмережами отець Володимир на «ти». Вдома священник Православної церкви України облаштував студію, де й записує відео- та аудіозвернення для парафіян.

    Опанувати спосіб комунікації онлайн священника спонукала світова пандемія та нові зумовлені нею правила життя.

    «Треба було продовжувати (спілкування з парафіянами — ред.), не зупинятися. Мені просто почали писати і телефонувати», — пояснив священник ПЦУ.

    До труднощів та необхідності швидко адаптуватися Володимиру Маглену не звикати, адже в його житті були щонайменше 2 знакові події. Перша — вимушене переселення з ОРДЛО. Друга — перехід до православної церкви України.

    У 2014-ому, щоб уникнути розправ за проукраїнську позицію, залишив рідне місто. Відтоді мешкає в селі, і доводить – навіть звідти можна бути почутим. Зараз його слухачі – жителі не тільки України, а й Європи, Америки та навіть Росії. У планах – створити у мережі православну службу довіри.

    У 2019 році Володимир Маглена покинув московський патріархат. Наразі в селищі Веселе він має і церкву, і однодумців.

    «Церква — це вухо. Я тільки я став священником, мені одна жінка сказала, якщо хочеш бути нормальним священником, не вчи людей, а просто їх вислуховуй», — пригадав він.

    Священник впевнений, що церква – це люди, а зараз багато людей проводять час в соцмережах, тому церква там має бути також представлена.

    Популярність подкастів священника ПЦУ

    В отця Володимира є вже понад тисячу підписників. Подкасти (файли з звукозаписами) з його проповідями можна почути на сервісах Spotify, Google та Apple. З дописувачами Володимир Маглена спілкується ще й у соцмережах.

    Парафіяни Володимира Маглени кажуть, його подкасти прості й зрозумілі. Крім того, отримати допомогу можна в будь-який зручний спосіб.

    «На своїх подкастах він розповідає про те, що його непокоїть, про те, що непокоїть прихожан. Люди можуть ставити йому питання, і він дає на них відповіді», – розповіла жителька Сєвєродонецька Анастасія Волкова.

    «Що таке Церква — вона всюди,  — вважає священник ПЦУ. Якщо вона нормальна, то має бути присутня у всіх сферах життя, де люди — там і Церква».

    Найсвіжіше

    Популярне