П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    У Полтаві й Харкові молитвою пом’янули полеглих на Донбасі воїнів

    Полтавці зібралися у Свято-Успенському кафедральному соборі Православної церкви України за ініціативи Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті й Полтавської єпархії ПЦУ.

    Участь у панахиді взяли представники ветеранських і волонтерських організацій міста, члени родин загиблих на Донбасі захисників України, військовослужбовці гарнізону.

    Світлина: АрміяІнформ

    — Сьогодні молитовним словом поминаємо українських воїнів, які пожертвували своїми життями заради незалежності держави в січні-лютому нинішнього року, — звернувся архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір. — Підступний російський агресор продовжує розпалювати вогонь війни на Донбасі, який безжально забирає життя наших захисників. І ця панахида — це маленька частка нашої глибокої вдячності й пам’яті про кожного Героя, свідчення глибокої поваги та шани до сімей полеглих.

    Наприкінці молебню представник Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Олег Пустовгар розповів про біографії полеглих, їхній бойовий шлях та трагічні обставини їхньої загибелі.

    Світлина: АрміяІнформ

    — У березні відзначаємо першу річницю з моменту початку проведення поминальних заходів на вшанування пам’яті полеглих героїв, — зазначив пан Олег. — На превеликий жаль, декларований режим «тиші» вже давно став з боку кремлівської верхівки фікцією й ширмою, за якою Росія ховає злочинні дії. Тому для кожного важливо усвідомити, якою ціною здобуваємо перемогу.

    Тим часом на Харківщині панахиду провели на території Храму святого Іоанна Богослова ПЦУ біля Меморіалу пам’яті земляків, загиблих за територіальну цілісність і незалежність у російсько-українській війні.

    Світлина: АрміяІнформ

    — Відсьогодні й щомісяця кожного першого четверга збиратимемося тут, щоб ушанувати наших воїнів, загиблих у попередній місяць, — каже голова ГО «Всеукраїнське об’єднання рідних, зниклих безвісти та загиблих захисників України» Марина Полякова. — Тут зібралися рідні учасників АТО/ООС, які не повернулися з фронту, представники Православної церкви України, волонтери, армійці, інші небайдужі. Прийшли, щоб просто постояти біля холодних мармурових плит з їхніми безсмертними іменами. Хочемо вкотре заявити, що нікого не забудемо!

    Світлина: АрміяІнформ

    З квітами до місця панахиди прийшов і офіцер однієї з військових установ Харківського гарнізону підполковник Олег Руських.

    — Багато хлопців, що загинули в лютому на Донбасі, годяться мені в сини. Я сам з 2015-го по 2020 рік неодноразово виконував бойові завдання в районі АТО/ООС. Знаю: втрата побратима — це найстрашніше, що доводиться пережити. Тож поки є сили, приходитиму до подібних місць народної пам’яті, — сказав підполковник Олег Руських.

    Після завершення панахиди й коротких промов присутні поклали квіти до меморіалу й поспілкувалися на спільні теми.

    Джерело: АрміяІнформ

    Найсвіжіше

    Популярне