П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У Моспатріархаті виникли певні ревнощі і їх мучить совість, – священник ПЦУ

    Священник Православної церкви України Віктор Мартиненко впевнений, що у Московському патріархаті є певні ревнощі, і совість їм підказує, що вони чинять неправильно. Саме вище керівництво цієї церкви зацікавлене у тому щоб розпалювати релігійні конфлікти по селах, замість того, щоб мирно, почергово служити в одному храмі.

    Про це він розповів він в інтерв’ю «Релігійній правді».

    «Я думаю, що все ж таки у Моспатріархату виникли певні ревнощі, але совість підказує, що вони чинять неправильно. І вони і себе хочуть заспокоїти, тому роздувають оті всякі конфлікти сільські. Скажімо, якийсь пияк обматюкав попа, а вони починають: «Бачте, це гоніння, це все ПЦУ». Вибачте, як ваші з автоматами бігають і благословляють окупантів, то нічого, вони того не бачать», – сказав священник ПЦУ.

    Він додав, що поділяє позицію конфесійного миру і висловив сподівання, що у майбутньому служитиме разом із колишніми московськими священниками.

    «Рано чи пізно ми все одно будемо служити разом. Я завжди кажу, що мені буде не соромно глянути їм в очі. Це їхній метод – конфлікти. Невже в селі люди не можуть домовитися? Храм поділити? Одні служать на одну годину, інші – пізніше», – підкреслив священник.

    Водночас, Віктор Мартиненко зазначив, що релігійні конфлікти підживлює вище керівництво РПЦвУ, яким треба показувати всім «гоніння».

    «Знаю один приклад: однокласник мого друга лишився в МП, в нього прекрасні стосунки з громадою ПЦУ, в храмі почергове служіння. Але він отримує на горіхи від своєї єпархії. Бо вони не зацікавлені у співпраці, їм треба демонструвати гоніння. Роздмухувати тему «гоніння», гаражі будувати замість того, щоб служити по черзі в одному храмі. Село 200 дворів. Одна церква є, вони ще одну побудують, щоб не з «розкольниками». Ну хто її буде утримувати? Поки у Новинського є гроші, але не факт, що то назавжди», – підкреслив священник.

    Найсвіжіше

    Популярне