Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Македонська Церква сподівається знайти спільну мову з Сербською

    Побажання розвивати відносини між невизнаною світовим православ’ям Македонською ПЦ і Сербською ПЦ висловив єрарх Македонської Церкви в привітанні, адресованому новому патріарху Сербському Порфірію.

    «Віримо, що у з вашим сходженням на престол Святого Сави проявиться істинна християнська любов, а міжцерковні відносини будуть розвиватися в інтересах наших близьких народів та Церков», йдеться у листі архієпископа МПЦ Охридського і Македонського Стефана (Веляновського), текст якого опублікував credo.press.

    Таким чином архієпископ Стефан виявив загальне сподівання Македонської Церкви, яка в даний момент перебуває в стані «односторонньо проголошеної автокефалії» (формулювання патріарха Московського РПЦ МП Алєксія) від Сербської Церкви, яка створила на території Македонії паралельну єрархію, що викликало несхвалення РПЦ МП.

    Також Македонська Православна Церква (МПЦ) не визнається світовим православ’ям – її предстоятеля не згадують в диптихах. Втім, це не завадило співслужінню предстоятеля МПЦ з патріархом Болгарським Неофітом, а в листопаді 2017 року Македонська Церква навіть офіційно звернулася до болгарського Синоду з проханням посприяти в отриманні автокефалії.

    Болгарський Синод у відповідь на це звернення ухвалив: «За умови, що МПЦ визнає БПЦ своєю Церквою-Матір’ю, БПЦ, усвідомлюючи свій священний обов’язок, береться надати повне сприяння, заступаючись і виступаючи перед Помісними Православними Церквами, зробити все необхідне для встановлення канонічного статусу МПЦ».

    Після визнання Константинополем автокефалії Православної церкви України митрополит Преспанско-Пелагонійський Петро заявив, що і Македонська Церква чекає визнання від Константинополя. Більш того, як президент, так прем’єр-міністр Північної Македонії, за прикладом українського парламенту та президента, звернулися до Вселенського патріарха Варфоломія з відповідним проханням.

    Втім, митрополит Петар допускає, що пропозиція надати автокефалію МПЦ може виходити і від нового патріарха СПЦ, але надати її може лише Вселенський патріарх. У кінці січня архієпископ МПЦ Стефан подякував Вселенському патріарху Варфоломію за те, що він прийняв апеляцію від нього.

    Нагадаємо релігієзнавець Дмитро Горєвой припускає, що Македонська церква може отримати Томос за «українським сценарієм». Хоча раніше РПЦ підтримувала автокефалію Македонської церкви зараз лякає розколом і намагається в жодному разі не допустити Томосу для Македонської церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне