П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Росія звершує в Єрусалимі культурну та політичну агресію, – Єрусалимський патріарх у 2008 році

    Єрусалимський патріарх Феофіл ІІІ у 2008 році заявив російській делегації, що Росія звершує в Єрусалимі культурну та політичну агресію.

    Про це нагадав архімандрит ПЦУ Софроній (Чупринка) на своїй сторінці у Фейсбуці.

    Архімандрит ПЦУ розповів, що у працях єпископа РПЦ Порфирія (Успенського), присвяченні його подорожі на Святу гору Афон в 1845 році, той дає упередженні характеристики людям, які зустрічаються на його шляху. «Особливе зневажливе ставлення до греків, не завжди звісно, але в переважній більшості. Ну і звісно протилежне бачення ролі в долі східних народів “русских”», – зауважив Софроній.

    Він нагадав, що Порфирій був перший, хто підняв питання про необхідність збереження та підтримки православ’я серед арабів-християн в Палестині і Сирії. Був засновником Російської духовної місії в Єрусалимі.

    В своїх працях єпископ РПЦ детально змальовує положення арабського населення в Єрусалимській Церкві та відношення до нього єрусалимських ієрархів. Порфирій пропонує Російському уряду план конкретних дії для вирішення цих «недоліків».

    «Одним з пунктів було заснування на базі інститутів Єрусалимської Церкви навчальних закладів. Єрусалимські єпископи усвідомлювали, чому росіяни будуть навчати арабів в цих школах і, які наслідки матиме така “допомога” від Російської Імперії, тому виступили проти цієї ініціативи».

    «Читаючи мемуари Порфирія раптом згадую зустріч Єрусалимського патріарха Феофіла з делегацією російських журналістів в 2008 році. Тоді росіяни звинуватили патріарха в “хамському русофобському меседжі”. Хтось із делегатів наважився запитати патріарха, чи нормально, що паства Єрусалимської Церкви, це переважно араби, а єпископи-греки? Таке нахабство, певно, настільки вразило патріарха Феофіла, що він зухвало поставив на місце москалів. «Наша Церква ніколи не займалася політикою і бізнесом. Господь охороняє нас, як колиску всіх Церков. Він Сам оберігає нас Своїм промислом. Але, це грецька метафізика, яка росіянам, напевно, незрозуміла”. А далі патріарх згадує того самого Порфирія. “Ми жили добре і мирно, допоки не з’явився Порфирій Успенський…Можливо Він і свята людина, але він отруїв наше життя отрутою націоналізму…З часу імператриці Катерини для Росії головне не Балкани, а саме Єрусалим. З того часу нічого не змінилося…Росія звершує тут культурну та політичну агресію”. Ось так!», – підсумував архімандрит ПЦУ Софроній.

    Найсвіжіше

    Популярне