Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Президент Чорногорії попросив патріарха Сербського «подолати розкол» в Чорногорії

    Президент Чорногорії Міло Джуканович направив вітання новообраному сербському патріарху Порфірію у якому висловив надію, що той посприяє подоланню розколу між Сербською православною церквою в Чорногорії та невизнаною Чорногорською автокефальною православною церквою.

    Про це повідомляє romalewfronimati з посиланням на antenam.

    «Я вітаю вас з обранням архієпископом Печі, митрополитом Белграда і Карловаця та патріархом Сербії. Ми сподіваємось, що ваш архіпастирство буде на службі у всіх православних віруючих та заохочуватиме багатоетнічне співіснування в нашому регіоні на благо наших народів та держав. Ми особливо сподіваємось, що своєю святою місією ви сприятимете подоланню розколу серед православних віруючих Чорногорії відповідно до святих канонів та багатовікової традиції незалежності Церкви в нашій країні», – сказав президент Чорногорії у своєму вітальному посланні Сербському патріарху.

    Нагадаємо, до 1918 року Чорногорська православна церква була незалежною, але після утворення Югославії її підпорядкувала Сербська православна церква, яка отримала все майно.

    27 грудня 2019 року чорногорський парламент затвердив закон «Про свободу віросповідання та переконань і правове становище релігійних громад». Один із пунктів цього закону передбачає повернення у «державну власність» всіх релігійних об’єктів, збудованих до 1918 року (об’єднання Чорногорії з Сербією), на які церква не зможе довести юридично свої права. Це викликало обурення зі сторони Сербської церкви яка має більшість церков у Чорногорії.

    Президент Чорногорії намагався домогтися відновлення Чорногорської автокефальної церкви та заявляв, що «до останнього подиху працювати над створенням Православної церкви Чорногорії».

    В кінці січня 2020 року єпископи РПЦвУ їздили у Чорногорію підтримати антиурядові мітинги. У кінці січня 2021 року парламент Чорногорії проголосував зміни до закону, які сприяють Сербській церкві. Тоді ж президент Чорногорії заявив, що планує оскаржити зміни до закону про свободу совісті. 

    Найсвіжіше

    Популярне