Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Вадим Новинський та Альона Березовська як передвісники “примусу до російського православ’я”

    Новопризначений співголова міжфракційного об’єднання Верховної Ради України “За конфесійний мир” Вадим Новинський вкладає по-своєму оригінальний зміст у назву цього об’єднання. Як і будь-який адепт “русского міра”, він, імовірно, позбавлений будь-якої поваги до думки чи ідеї, яка суперечить офіційним постулатам Кремля.

    Відтак, будь-який конфесійний мир, в уявленні Новинського, можливий виключно на тих умовах, які нав’язує Росія, і за яких Російська православна церква є панівною світовою православною релігійною організацією, зберігаючи свій тотальний контроль над українським православ’ям.

    А втілити таку ідеологію, на думку проросійських діячів, можливо лише шляхом примусу українського суспільства до російського православ’я.

    Про це свідчить перший крок, який було вжито російськими пропагандистами у рамках реалізації вказаного проєкту, і який втілився в інтерв’ю Новинського російському телеканалу RT-Россия.

    У своїй “єлейній проповіді”, нардеп і головний спонсор Російської православної церкви в України (так звана “УПЦ МП”) Вадим Новинський заявив, що “сила українського народу – в його православній вірі, а сила українського православ’я – в єдинстві з Російською Церквою”. При цьому, він щиро переконаний, що “сила українського народу – в нормальних, добросусідських відносинах із Росією”.

    Втім, “благість” його промови скінчилась, коли він почав говорити про українську самобутність, у тому числі, про Православну церкву України.

    “Це сурогат, це ніяка не Церква, а структура з релігійною назвою – політична структура. Ця Церква повністю підзвітна Фанару. Це турецьке рабство”, – заявив Новинський. При цьому, варто відзначити, його слова містять чіткі ознаки міжконфесійної ненависті та можуть свідчити про порушення прихильником “дружби з Кремлем” права на свободу віросповідання.

    В принципі, можна стверджувати, що офіційна Москва за більш ніж сотню років не винайшла іншого способу боротьби з українською державою, українським народом та українською самоідентичністю як створення образу меншовартості та неповноцінності всіх атрибутів як нашої держави, так і нашого народу.

    Примітно, що своє “блискуче” інтерв’ю Вадим Новинський дав не українському телеканалу чи журналісту, а відомій російській пропагандистці Альоні Березовській.

    Про Березовську відомо, що вона входила до журналістського пулу президента-втікача Віктора Януковича, з яким мала близькі стосунки. Після Революції Гідності спішно виїхала з України до Російської Федерації. При цьому, вона завзято критикувала Євромайдан, нав’язуючи думку, що “в Україні хочуть побудувати державу на базі фашистської ідеології”.

    З червня 2014 по травень 2016 року вона перебувала на посаді головного редактора видання “Украина.ру”, який був заснований російською державною інформаційною агенцією “Россия сегодня”. Знімала фільми про “ляльководів та акторів Майдану”, про те, що “українська нація створювалась як проєкт Заходу”.

    У вересні 2015 року вона потрапила до санкційного списку України. З травня 2017 року рішенням РНБО їй був заборонений в’їзд до України і накладено арешт на її майно.

    У лютому 2021 року стало відомо, що СБУ почала перевірку після її інтерв’ю з главою політради ОПЗЖ Віктором Медведчуком, яке також вийшло на каналі “RT Росія”. Підставою для перевірки послужило питання, яке журналістка поставила політику: “Чи не вважаєте ви, що для українців було би краще приєднатися до Росії, і це було би простіше і легше?”.

    На підставі всього сказаного про інтерв’ю Вадима Новинського Альоні Березовскій, одне можна сказати напевно. Поки Російська Федерація буде намагатись такими недолугими інформаційними кампаніями “примусити Україну до російського православ’я”, а реалізовувати цей задум будуть такі відверті українофоби, всі їхні спроби не будуть сприйматись серйозно більшою частиною свідомого українського суспільства.

    Найсвіжіше

    Популярне