Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Юлія Лапутіна: Створення Урядового інституту правового захисту ветеранів на часі

    12 лютого з ініціативи Міністерства у справах ветеранів України відбулося перше експертне обговорення питання створення інституту ветеранського омбудсмена. Про це йдеться у повідомленні на офіційному сайті відомства.

    У заході взяли участь представники Секретаріату Кабінету Міністрів, Збройних сил України, МВС України, Міноборони, Мінсоцполітики, Уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників бойових дій, народні депутати України, голова Консультативної ради у справах ветеранів війни, сімей загиблих (померлих) захисників України, представники Української Гельсінської спілки з прав людини, Координаційного центру з надання правової допомоги, міжнародних та громадських організацій.

    Очільниця Мінветеранів Юлія Лапутіна наголосила, що захисники та захисниці, як особлива категорія осіб, мають право на особливу увагу та захист  держави. За її словами, кількість звернень учасників бойових дій по правову допомогу щороку зростає. Лише протягом минулого року 1503 особи звернулися з питань оскарження рішень, дій чи бездіяльності слідчих, судових органів. З початку 2015 року кількість звернень сягає 38 тисяч.

    “Відбулася ефективна експертна дискусія запровадження в Україні інституту ветеранського омбудсмена. Вдячна, що до реалізації нашої ініціативи долучилися представники різних органів влади та експертного середовища. Майже одноголосно зійшлися на позиції, що створення Урядового інституту правового захисту ветеранів на часі”, – зазначила Міністерка.

    Лапутіна звернула увагу, що наразі існує багато прогалин в українському законодавстві щодо системного регулювання і захисту прав ветеранів. Це створює інформаційно-правовий вакуум і, як наслідок, ветерани в областях не знають куди звертатися із юридичними проблемами.

    “Це мала би бути структура “швидкої допомоги” ветерану, уповноважена спілкуватися з адвокатами, органами влади, силовими структурами, отримувати доступ до інформації, бути медіатором між ветераном і державою. Створення такого інституту підніме на загальнонаціональний рівень питання захисту прав ветеранів”, – зазначила Юлія Лапутіна.

    Найсвіжіше

    Популярне