П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    В Ізраїлі покажуть реліквії, які гетьман Мазепа подарував Єрусалимському Патріархату

    В Ізраїлі до 30-ї річниці Незалежності України організують виставку релігійних реліквій, які були передані Патріархії Єрусалимської Православної Церкви наприкінці XVII сторіччя Гетьманом Іваном Мазепою.

    Про це повідомляє “Український дощ” з посиланням на допис посольства України в Ізраїлі за підсумками зустрічі посла України в країні Євгена Корнійчука з Єрусалимським Патріархом Феофілом ІІІ.

    “Патріарх Феофіл ІІІ схвалив ідею організації виставки релігійних реліквій, які були передані Патріархії наприкінці XVII сторіччя Гетьманом Іваном Мазепою та зберігаються в Храмі Гробу Господнього. Експозицію реліквій, які у різні часи були подаровані представниками України Єрусалимському Патріархату, заплановано провести в рамках відзначення 30-ої річниці Незалежності України“, – йдеться у повідомленні.

    Світлина: Embassy of Ukraine in the State of Israel/facebook

    З усіх вітчизняних державотворців найбільш активну, масштабну і послідовну поза межами України стратегію зовнішнього донаторства здійснював гетьман Іван Мазепа.

    Так, суму в 50000 зол., Іван Мазепа виділив Єрусалимському Патріархату на відновлення палестинського монастиря св. Сави; а згодом для завершення будівництва цієї ж святині та до інших християнських місць Палестини вислав патріархові 30000 дукатів.

    Окрім фінансування будівництва храмів і розбудови монастирів найбільшу увагу у своїй жертводавчій діяльності гетьман приділяв об’єктам особливого вшанування в церковних інтер’єрах, надаючи кошти на виготовлення (переважно зі срібла) високомистецьких коштовних кіотів, рак, обрамлення престолів, літургійного начиння та ін.

    Так, в акті Бендерської комісії окремо зазначено, що для храму Гробу Господнього в Єрусалимі український гетьман передав «чашу з чистого золота, лямпу та срібний вівтар. Остання реліквія – єдиний із зовнішніх жертводавчих вкладів Мазепи в опорядження церков, що, на диво, зберігся у храмі поза межами України.

    Листівка, кінець ХІХ — початок ХХ ст. Дар гетьмана І. Мазепи до храму Гробу Господнього в Єрусалимі. Знімок зроблений у Єрусалимі в 1895 р. фотографом
    М. Томоном

    Визнаний фахівець з періоду Гетьманщини український еміграційний історик Домет Олянчин, опираючись на досліджені архівні матеріали Єрусалимського Патріарха Хрисанта, його тісні контакти з І. Мазепою та П. Орликом, небезпідставно стверджує, що саме під час третього перебування в Україні у 1701 р. майбутній Єрусалимський Патріарх Хрисант (тоді ще архимандрит), очевидно, поїхав від І. Мазепи не з порожніми руками, а з щедрими дарами від гетьмана для св. Гробу Господнього, зокрема «…срібною плитою плащаницею».

    Час створення раритета датується 1698 роком. За свідченнями сучасних відвідувачів храму і дослідників, реліквія зі збереженою гербовою символікою І. Мазепи донині використовується як таця (піднос) для літургійного начиння, однак лише декілька разів на рік під час особливих урочистих богослужінь. Нині це раритет має вигляд добре збереженої срібної плити, що за іконографічною композицією нагадує антимінс довжиною понад 1 м із рельєфним зображенням герба Мазепи під гравійованим у внутрішній рамці “Покладенням Христа до Гробу”.

    Найсвіжіше

    Популярне