П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Історія про Ханську Україну руйнує кремлівський міф про землі «Новоросії»

    В Одесі у межах проєкту «Український Південь» відбулася презентація п’ятого, завершального ролика, з циклу краєзнавчих лекцій, який розповідає про історію утворення Ханської України.

    Про це повідомив сайт АрміяInform.

    Цього разу до уваги громадськості був представлений історичний екскурс у нашу родову спадщину, де існувало багато національних меншин, зокрема українське козацтво, яке безпосередньо впливало на розвиток півдня України.

    Достатньо сказати, що на території, яка була підконтрольна кримському хану та Османській імперії, ще у 17 сторіччі між Південним Бугом та Дністром існувало чотири райони, заселених саме українським населенням. Саме тому в ті часи з’явилася така назва «Ханська Україна». Все це відбувалося задовго до 1789 року, коли війська російської імперії за підтримки знову ж таки українського козацтва захопили фортецю Хаджибей. Ролик вкотре скасовує історичний міф про землі, які належали російській імперії.

    – Навіть для нинішніх мешканців Одещини та Миколаївщини правда про Ханську Україну або Ганщину — це майже наукова фантастика, бо про неї ані пари з вуст не було в шкільних підручниках історії, а академічна наука обмежувалася татарською назвою цієї території — Єдисан, – розповідає начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк. – Але дослідження, які провели наші науковці, вкотре підтвердили існування української спадщини на півдні нашої країни.

    Ініціатором та координатором інформаційно-просвітницької кампанії виступив Південний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті. Консультантами у ролику виступили доцент кафедри Історії України ОНУ ім. Мечникова Володимир Полторак, доцент Стамбульського та Південноукраїнського педагогічного університетів Олександр Середа, професор кафедри Історії України Одеського національного університету імені Мечникова Тарас Гончарук.

    Найсвіжіше

    Популярне