Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Євродепутати закликали відкинути марні ілюзії та запровадити потужні санкції проти “гаманця Путіна”

    Катастрофою та приниженням завершився візит глави зовнішньополітичного відомства Європейського Союзу Жозепа Борреля до Москви. Поведінка російської влади під час діалогу з представником ЄС має стати уроком для тих, хто все ще виступав за співпрацю з Москвою, а Євросоюз повинен запровадити санкції проти Путіна та його оточення – про це у вівторок 9 лютого 2021 року говорили практично всі учасники депутатських дебатів у Європейському парламенті, пише Бі-Бі-Сі.

    Парламентарі обурені тим, що Жозеп Боррель, на їхню думку, дозволив міністрові закордонних справ Росії Сєргєю Лаврову і загалом російській владі принизливо поводити себе щодо Євросоюзу.

    Проте і сам Боррель заявив, що у нього і до візиту не було ілюзій щодо Москви, а підсумки поїздки дозволили повністю переконатися, що офіційна Росія не хоче співпраці з Європою і не бажає бути демократичною правовою державою.

    Примітно, що з різкою критикою Кремля виступили не тільки представники колишніх країн соцтабору, а й депутати з Франції, Німеччини, Португалії, Бельгії, Нідерландів, Австрії, Швеції, Фінляндії та рідної Боррелю Іспанії.

    “Поїздка в Москву має покласти край 20 рокам ілюзій. 20 років ми чуємо з Парижа і Берліна та інших місць одне й те ж: потрібно співпрацювати. Співпрацювати з цим злочинним режимом”, – сказав євродепутат від Франції Рафаель Глюксман і додав, що Путін зневажає Європу за слабкість, він б’є по болючих місцях – і ЄС повинен бити по його болючому місцю: по гаманцю. “Давайте заблокуємо гроші олігархів! Давайте, покажемо силу!”, – закликав Глюксман.

    Підтримав колег-парламентарів представник Німеччини Сергій Лагодінський. “Час припинити спроби хоч якось співпрацювати з Путіним”, – зауважив він і запропонував євродепутатам почати думати про санкції і зупинку проєкту “Північний потік”.

    “Ми не у становищі прохача у відносинах з Росією. Це Росії потрібно, щоб ми скасували санкції, – сказав колишній міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський. – Сподіваюся, цей досвід допоміг вам краще зрозуміти нас тут, у Центральній Європі, і я розраховую, що ви будете підтримувати санкції щодо Росії”.

    Як раніше писало Бі-Бі-Сі, політолог і фахівець з Росії та Східної Європи Марк Галеотті так прокоментував результати офіційного візиту Жозепа Борреля до Москви: “Це був майстер-клас всього найгіршого у дипломатії Євросоюзу. Суперечливий візит Борреля в Москву став тріумфом. Правда, на жаль, тріумфом для росіян”, – пише він.

    Галеотті наголосив, що Боррель не спробував зустрітися ні з Навальним, ні хоча б з його соратниками. Натомість він порадував росіян заявами про відсутні (поки що) конкретні плани нових санкцій, але у відповідь почув від Лаврова звинувачення у “ненадійності Євросоюзу”, і що до того ж Росія в день візиту оголосила про висилку дипломатів трьох країн ЄС, звинувативши їх в участі в акціях протесту.

    Найсвіжіше

    Популярне