Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    За два роки ПЦУ здобула визнання чотирьох церков, на яке в інших пішли десятиліття – канадський митрополит

    За два роки Православна Церква України здобула визнання від чотирьох церков, в той час як в інших церков на подібне визнання пішли десятиліття. Про це сказав предстоятель Української Церкви в Канаді, митрополит Канади Вселенського Патріархату Юрій (Каліщук) в інтерв’ю Kontakt Ukrainian TV, передає Релігійна правда.

    Він нагадав, що вже чотири помісні Церкви визнали ПЦУ, а ще дві чи й більше можуть оголосити про визнання вже найближчим часом.

    «Процес визнання в інших Церквах зайняв десятки років, а тут за два роки — чотири Церкви. Це дуже добре, я вважаю», — зазначив митрополит Юрій.

    Він наголосив, що Синод ПЦУ функціонує дуже добре, а українці добре сприймають Церкву та її предстоятеля — митрополита Епіфанія.

    «У Церкві діє Синод, який функціонує дуже добре. І люди сприймають добре Церкву та предстоятеля Епіфанія. Нещодавно провели опитування, яке показало, що Епіфаній користується найбільшою довірою в Україні», — зазначив митрополит.

    Єрарх зауважив, що є багато справ, які ще треба вирішувати, але ПЦУ буде рости.

    «На все знадобиться час. Але я думаю, що ця Церква буде рости», — наголосив владика.

    Митрополит УПЦ в Канаді сказав, що майбутній візит Вселенського Патріарха буде великою подією для України.

    Нещодавно архієпископ Юрій (Каліщук) оголосив про свою відставку за станом здоров’я. Так само у 2010 р. вчинив його попередник владика Іван Стінка. Нового предстоятеля обере 24 Собор УПЦ Канади в липні 2021 року, повідомляє історик Андрій Смирнов.

    Відповідно до точок домовлення (Articles of agreement) 1990 р. між УПЦ в Канаді та Вселенським Константинопольським Патріархатом «після задовільняючого рішення Собору, імена кандидатів подаються – у другій інстанції – до Священного Синоду Вселенської Патріярхії на вибір і підтвердження для хіротонії».

    Наразі в УПЦ Канади служать уродженці України єпископ Едмонтону і Захiдної єпархії Іларіон Рудник та єпископ Торонто і Східної єпархії Андрій Пешко.

    Найсвіжіше

    Популярне