Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    У Москві “УПЦ МП” назвали “Російською православною церквою в Україні”

    Інформаційний портал російського фонду “Русскій мір” оприлюднив новину щодо проведення у Москві православної ярмарки у рамках фестивалю “Артос”.

    Сама подія становить незначний інтерес для українського читача, але одна специфічна деталь у інформаційному повідомленні все ж має неабияке значення для України.

    Офіс фонду “Русскій мір” знаходиться в російські столиці Москві і до опікунської ради фонду входять міністр закордонних справ РФ Сєргєй Лавров, очільник Синодального відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ митрополит Іларіон (Алфєєв), помічник президента РФ Владімір Мєдінскій.

    “Свої товари надали храми і подвір’я РПЦ (Російської православної церкви – ред.) з Росії, України, Білорусі і Грузії”, – зазначають у фонді.

    Скріншот фрагменту новини з сайту russkiymir.ru

    Оскільки інформації про наявність подвір’я Російської православної церкви в Україні немає, то можна висловити припущення, що Фонд “Русскій мір” навмисно використовує назву РПЦ в Україні замість “Української православної церкви Московського патріархату”.

    Враховуючи склад опікунської ради Фонду “Русскій мір”, вислів “РПЦ в Україні” варто вважати не помилкою, а щиросердечним визнанням правди.

    На нашу думку, цей факт є вагомим аргументом у дискусії щодо використання назв “УПЦ МП” чи “РПЦвУ” на користь останнього варіанту.

    Найсвіжіше

    Популярне