П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Аеропорт в Хорватії хочуть назвати на честь святого Єроніма

    Аеропорт міста Спліт, що у Хорватії, хочуть назвати ім’ям святого Єроніма, який жив у 4 столітті. Така ідея з’явилася після того, як в Британській енциклопедії з’явилася стаття про святого, де наголошувалося, що він, ймовірно, народився на території сучасної Словенії.

    Про це повідомляє Балканський оглядач у ФБ із посиланням на очільника Сплітсько-Далматинської жупанії (жупанія, — адміністративна одиниця Хорватії, — ред.) Блаженко Бобан.

    «Ми плануємо за погодженням з мерами, компетентним міністерством, адміністрацією аеропорту та іншими зацікавленими сторонами ініціювати присвоєння нашому аеропорту імені нашого небесного покровителя св. Єроні́ма Далматинського», — повідомив Бобан журналістам.

    Словенців не надто турбувало те, що факт про народження Єроніма на їх території, не був науково доведений, але бурхливою кампанією вони розпочали приписувати собі святого, який до цього часу був відомий як захисник Далмації, — пише місцеве видання «Свободна Далмація».

    У зв’язку з цим журналісти попросили жупана висловити його думку «щодо нового кроку Словенії, які перетворюють святого Єроніма на словенця».

    «Святий Єронім — наш святий, захисник далматинців та Сплітсько-Далматинської жупанії. Місце його народження, яке ніколи і ніде не було науково доведено, не було мотивом обрати святого Єронима, якому ми давно поклонялись у нашому регіоні, нашим небесним захисником. Ми щиро сподіваємось, що весь світ поклонятиметься йому та поважатиме його, як і ми», — зазначив місцевий керівник.

    Святий Єронім (близько 340, Стридон — 30 вересня 420, Вифлеєм) — християнський теолог, письменник, відомий як перекладач тексту Біблії з грецької та єврейської мов на тогочасну латинську мову. Його переклад до сьогодні є офіційним біблійним текстом Римо-католицької церкви. Святого вважають покровителем усіх перекладачів.

    Найсвіжіше

    Популярне