П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У Росії зробили перший крок до офіційного запровадження церковної цензури

    Федеральна служба нагляду у сфері освіти та науки (Рособрнадзор) та учбовий комітет Російської православної церкви підписали угоду про співробітництво. “Вечірня Москва” повідомляє, що Рособрнадзор таким чином сподівається на допомогу в об’єктивній оцінці викладання у вишах дисциплін, пов’язаних з православ’ям.

    Керівник відомства Анзор Музаєв пояснив, що незалежна оцінка з боку учбового комітету РПЦ буде важливим  елементом в об’єктивності прийняття рішень Рособрнадзором при ліцензуванні та акредитації вишів.

    Та скільки б не звучали слова про “об’єктивність та неупередженість”, зазначена ініціатива має чимало спільних рис з церковною цензурою, а укладена угода між урядовою установою та структурою РПЦ має всі шанси стати першим кроком її впровадження на державному рівні.

    Відтепер, будь-які погляди, викладені в навчальній літературі, можуть бути звинувачені функціонерами РПЦ у богохульстві, єресі, блюзнірстві або неповазі, і визнані як непристойні, образливі чи такі, що кидають виклик догмі або не відповідають іншим скрєпам. Після цього, Рособрнадзор прийме до розгляду таку “об’єктивну оцінку” та, імовірно вилучатиме такі друковані праці з освітнього процесу.

    Чи планує РПЦ найближчим часом оприлюднити “Індекс заборонених книг”, поки не повідомлялось.

    Найсвіжіше

    Популярне