Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    У почесного патріарха Філарета роздвоєння особистості, – речник ПЦУ

    Речник Православної Церкви України архієпископ Євстратій (Зоря) відповів на звернення почесного патріарха Філарета «до порушників архієрейської присяги», в якому той вимагає покаятись у зраді патріарху.

    За словами архієпископа Євстратія, Філарет втратив логіку і має роздвоєння особистості, бо і сам колись знехтував вірністю до московського патріархату заради Церкви.

    «Думаю, що останніми дописами на сайті, який колись я створював, а тепер він перетворився на філію СПЖ з боротьби проти Православної Церкви України, можна ілюструвати роздвоєння особистості. Прикро це бачити. Але як ще можна оцінити розміщення там поруч вимоги «покаятися за порушення клятви вірності Київському Патріарху» та новини про річницю хіротонії, прийнятої в Московському Патріархаті, під час якої складалася клятва вірності Московському Патріарху та Синоду?».

    Речник ПЦУ зауважив, що Філарет у 1992 році поставив вище вірність Церкві, ніж вірність московському патріарху, схожа ситуація сталась із єпископатом ПЦУ в 2019 році.

    «Як може одна особа вважати правильним, коли нею в 1992 році вірність канонам і Церкві, вірність рішенню Помісного Собору, була поставлена вище вірності Патріарху (московському, – ред. ДФУ), бо той сам порушив канони – і водночас звинувачувати інших, що між вірністю Церкві та Помісному Собору і виконанням незаконних вимог Патріарха у 2019 р. – вони обрали не людину, а Церкву?».

    Крім того, архієпископ Євстратій нагадав, що присяга складається не особі, а тому, хто за 34-м Апостольським правилом є першим єпископом народу. «Саме тому в присязі не вказується і не може бути вказане ім‘я!».

    «В одній Помісній Церкві не може бути два Предстоятеля – щонайменше, православна еклезіологія не передбачає подібного. З 15 грудня 2018 р. в Українській Православній Церкві є лише один канонічно обраний і визнаний Предстоятель, Митрополит Київський і всієї України Епіфаній. З цим обранням повноваження Патріарха Філарета як Предстоятеля УПЦ КП припинилися».

    Євстратій підкреслив, що і сам колишній предстоятель УПЦ КП, Почесний Патріарх Філарет, «неодноразово публічно та письмово визнав Митрополита Епіфанія Предстоятелем, особисто голосував за нього і закликав до цього інших. Патріарх Філарет також підписав лист до Вселенського Патріарха Варфоломія, де зазначив, що в єдиній Церкві він не буде претендувати ні на які посади, окрім посади члена Синоду. Але потім, як відомо, він оголосив непослух Предстоятелю і Синоду. І досі він, на жаль, перебуває в стані противлення щодо Предстоятеля і Архієрейського Собору УПЦ, які неодноразово закликали його припинити самоізоляцію від спілкування з Помісною Церквою. З тією Церквою, до якої він належить – навіть коли і не хоче визнавати цього».

    «Отже, всі застереження щодо порушників присяги у вірності Предстоятелю і Собору Архієреїв слід прочитати уважно самому автору цих застережень, бо вони його особисто стосуються найбільше. І поки ще є час, який примножив Господь – використати його для примирення», – підсумував архієпископ ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне