Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    “Православне” рейдерство: громада РПЦЗ звинуватила Московську патріархію в підробці документів

    23 січня вірні Російської православної церкви закордоном (Агафангела) парафії Святої Великомучениці Варвари у Харківському районі Києва звинуватили Московську патріархію в підробці документів громади і в рейдерському захопленні приміщення храму, яке вона орендувала протягом багатьох років.

    “З січня цього року не наша громада орендує приміщення храму при поліклініці, яке вона орендувала багато років, а фіктивна громада Московської патріархії. Наших парафіян про це навіть не поставили до відома”, – повідомляється на сайті РПЦЗ (А).

    До лютого 2020 парафія Святої Великомучениці Варвари належала РПЦвУ, але через конфлікти з керівництвом МП попросилась до РПЦЗ (А). Непорозуміння між громадою храму і Московським патріархатом почалися через протилежні погляди сторін на фінансові та кадрові питання. У першу чергу через те, що протоєрей Сергій так і не був призначений повноцінним настоятелем церкви. Водночас парафіяльний скарбник Софія Глєбова, яка була призначена керівником Першого Дарницького благочиння протоєреєм Василем Біляком, вела на парафії власну непрозору фінансову діяльність, що й призводило до конфліктів із громадою та священником.

    Інвентаризаційна комісія парафії дійшла висновку, що тільки “з січня 2015 р. по грудень 2019 р. сума чистого прибутку, який Глєбова С.П. вивела з церковної каси, становила близько 520 000 гривень”. Крім того, сума коштів, отримана нею від громади, додатково становила майже 70 000 грн. Сума коштів, отримана Глєбовою за цей же період від о. Сергія Смориго, для фінансування хору та закупівлі просфор, становила понад 120 000 грн.

    25 грудня 2019 р. відбулися загальні збори парафії, поіменним голосуванням було ухвалено рішення про звільнення Глєбової С.П. з посади скарбника. Присутній на зборах благочинний  Василь Біляк, всупереч рішенню, подякував Глєбовій С.П. за її сумлінну працю та визнав всі обвинувачення безпідставними. Секретар Київської митрополії Московського патріархату Віктор Іващук фактично став на бік пана Біляка, загальмувавши (або не допустивши) розгляд справи очільником РПЦвУ Онуфрієм Березовським. А 4 лютого 2020 він оголосив протоієрею Сергію Смориго, що призначення його на посаду настоятеля храму Св. Вмц. Варвари не відбудеться.

    28 лютого 2020 року на Загальних зборах релігійної громади св. вмч. Варвари 55 голосами ЗА (з 67 всіх членів громади) прийняла наступне рішення: “Вийти зі складу Української Православної Церкви Московського Патріархату та звернутися до предстоятеля Російської Православної Церкви Закордоном Митрополита Агафангела (Пашковського) з проханням прийняти громаду парафії храму Св. Вмц. Варвари під свій омофор”.

    7 травня 2020 КМДА зареєструвала статут релігійної організації, але під іншим іменем – як «Релігійна громада парафії на честь святого праведного Іосифа Обручника Одеської єпархії Руської Православної Церкви Закордоном у Подільському районі м. Києва».

    Цікаво, що на офіційному сайті Київської Митрополії РПЦ Сергій Смориго до цього часу фігурує як ієрей і в. о. настоятеля Храму вмц. Варвари.


    А 02.11.2020, згідно з даними сайту Оpendatabot, чудесним чином змінився керівник релігійної громади “УПЦ” парафії Святої Великомучениці Варвари у Харківському районі. Замість Смориги Сергія Геннадійовича став якийсь Шегда Василь Юрійович.

    Як зясувалося, Василій Шегда – єрей Московської Церкви і зовсім невипадкова людина у цьому скандалі – він служить у храмі Різдва Христового, настоятелем якого є згадуваний вище Василь Біляк. Загалом, штат даної парафії, яка розбудувала церковні приміщення на самозахоплених територіях парку по вулиці Шумського, укомплектований вихідцями з Закарпатської області і користуються “кришуванням” свого земляка – митрополита Антонія Паканича, другої людини в РПЦвУ. Серед спонсорів парафії – впливові російськомовні бізнесмени, зокрема Андрій Біба – власник мережи автозаправних станцій “БРСМ-Нафта”. Минулого року журналісти Bihus.info з’ясували, що ця мережа заправок фінансує проект Анатолія Шарія.

    Поки що громада РПЦЗ вирішила не вступати у протистояння з московськими священниками – просто вивезли з поліклініки святині, і вже в суботу, 30 січня, відслужили першу Божественну Літургію в новому приміщенні.

    Проте здаватися “заграничники” не планують – готують позов до суду на Московську церкву за фактом рейдерського захоплення.

    Найсвіжіше

    Популярне