П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Засідання ВРЦіРО: Церква не має морального права ставити питання про нижчі тарифи, ніж для населення

    27 січня 2021 року відбулось засідання Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій під головуванням предстоятеля ПЦУ митрополита Епіфанія. На ньому обговорили питання державно-конфесійних взаємовідносин, оренди релігійних споруд, які перебувають у державній власності, своєчасного реагування органів місцевої влади на конфлікти, які виникають, а саме, на прикладі ситуації у селі Ділове Закарпатської області. Також мова йшла про проблему недопуску капеланів до пенітенціарних закладів в умовах карантинних обмежень.

    Про це повідомляє пресслужба ПЦУ.

    У зібранні на запрошення ВРЦіРО також взяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Лариса Ґаладза, голова Державної служби України з питань етнополітики та свободи совісті Олена Богдан та завідувач Відділу з питань релігій, забезпечення права громадян на свободу світогляду і віросповідання Секретаріату Кабінету міністрів України Андрій Юраш.

    Перед початком засідання Його Блаженство закликав присутніх хвилиною мовчання вшанувати пам’ять невинно закатованих жертв нацистського терору під час Другої світової війни, оскільки сьогодні вшановується Міжнародний день пам‘яті жертв Голокосту, запроваджений рішенням ООН.

    Загалом Митрополит Київський і всієї України Епіфаній позитивно оцінив співпрацю з державою, зазначивши, що після зустрічей з Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем була проведена робота у важливих напрямках, зокрема, щодо діяльності релігійних організацій у період карантину, питань військового і медичного капеланства, також відбулися конструктивні зустрічі у Міністерстві соціальної політики щодо оформлення гуманітарних вантажів.

    Митрополит Епіфаній торкнувся і питання підняття тарифів на газ та електроенергію, оскільки некомерційний тариф, який був наданий для релігійних організацій, нещодавно було скасовано. В контексті цього Блаженнійший владика зазначив, що Церква не може і не має морального права ставити питання про якісь нижчі тарифи, ніж встановлені для побутових споживачів. Однак просить про встановлення для релігійних організацій некомерційних тарифів, щоби не доводилося платити ціни вищі, ніж платять побутові споживачі. Оскільки це важким тягарем лягає на релігійні громади й, у загальному підсумку, – власне на парафіян, тим більше в умовах пандемії.

    Також, обговорено питання протидії домашньому насильству, адже посольство Канади в Україні виступає партнером у реалізації програми з використання потенціалу релігійних організацій у протидії цій проблемі. Тож було акцентовано на необхідності розвивати міжконфесійний вебсайт «Зупини насильство» та напрацьовувати методичні матеріали для душпастирів, щоби спільні зусилля у сфері запобігання і протидії домашньому насильству досягли місцевого рівня – дійшли до парафіяльних священників, служителів, місцевих церковних відділів у справах сімей і соціального служіння.

    Учасники зібрання не оминули увагою й надзвичайно актуальне для суспільства питання вакцинації від коронавірусу. За результатами дискусії було вирішено виробити спільну заяву, яку буде оприлюднено після схвалення усіма членами ВРЦіРО.

    На завершення спілкування було також порушували питання викладання у школах предметів духовно-морального спрямування та заходів на підтримку традиційних сімейних цінностей.

    Закриваючи засідання Митрополит Епіфаній подякував усім за ефективну й плідну співпрацю та передав головування у Всеукраїнській Раді Церков і релігійних організацій Предстоятелю Греко-Католицької Церкви Верховному Архієпископу Святославу Шевчуку, який очолюватиме ВРЦіРО наступні пів року.

    Найсвіжіше

    Популярне