П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Росія відрядила до Болгарії провідного експерта з пропаганди та “м’якої сили”

    Президент Російської Федерації Владімір Путін призначив Надзвичайного та Повноважного Посла РФ у Республіці Болгарія. Ним стала колишня очільниця Федерального агентства у справах Співдружності Незалежних Держав, співвітчизників, які проживають за кордоном, і з міжнародної гуманітарної співпраці (Россотруднічєство) Елєонора Мітрофанова.

    Відповідний Указ глави РФ оприлюднив “Офіційний інтернет-портал правової інформації”.

    Зображення взято з publication.pravo.gov.ru

    Чого варто очікувати болгарам в результаті вказаного кадрового призначення?

    Варто пам’ятати що Россотруднічєство, яким з 2017 по 2020 роки керувала Мітрофанова, з перших хвилин існування стало філією російської розвідки. І доказів для цього довго шукати не потрібно.

    Видання “Cyprus daily news” наголошує, що Россотруднічєство є стовпом російської пропаганди, яке має 97 місій в різних державах. Під прикриттям цієї організації, російські спецслужби працюють практично по всьому світу. На Кіпрі вказана організація просуває такі пропагандистські заходи, як “Бєссмєртний полк”, “День побєди” тощо.

    У квітні 2018 року (якраз коли відомство очолювала щойно призначена послиня РФ у Болгарії) Служба безпеки України викрила Россотруднічєство і дипломата РФ в антиукраїнській діяльності.

    А саме, під прикриттям реалізації “гуманітарних і соціальних програм РФ” при координації російської розвідки в антиукраїнську діяльність залучалися українські громадяни, у тому числі, для підробки документів, печаток, штампів та бланків.

    Тоді Россотруднічєство було визнано рупором Кремля в Україні та поширювачем “русскоґо міра”.

    У вересні 2020 року за підтримки Російської православної церкви в Україні (УПЦ МП) Россотруднічєство провело “Духовні зустрічі” в рамках яких з Києва до Чернігова “відбулася молодіжна паломницька поїздка, приурочена до 75-річчя Великої Перемоги”. Правозахисник Михайло Агафонов прокоментував подію так: “Росспівробітництво, як і раніше, диктує українцям “побєдобєсіє” – на сьомому році російсько-української війни”.

    У Сполучених Штатах Америки запідозрили Россотруднічєство у розвідувально-підривній діяльності ще раніше.

    Зокрема, 2013 року Федеральне бюро розслідувань оприлюднило інформацію про те, що під прикриттям Россотруднічєства відбуваються поїздки американців до Росії, на території якої здійснюється їх вербування російськими спецслужбами та формування нових агентурних мереж.

    На прикладах Кіпру та України добре видно, як Елеонора Мітрофанова застосовувала російську “м’яку силу” для просування “русского міра” і поширення російської пропаганди далеко за межі РФ.

    Пам’ятаючи надзвичайну зацікавленість Кремля Балканським півостровом та регулярні спроби втрутитись і дестабілізувати вказаний регіон, а також, у контексті відчайдушних спроб Росії зупинити процес визнання Православної церкви України світовими помісними церквами, призначення Митрофанової послом у Болгарію виглядає виправданим кроком.

    Тож Республіка Болгарія, як і весь Балканський регіон найближчим часом може відчути міць російської “м’якої сили”, активізацію російської пропаганди через просування “побєдобєсія” на європейський інформаційний простір, зростання кількості “гуманітарних заходів” за участі РПЦ, під прикриттям яких російські розвідники будуть вербувати громадян європейських держав для здійснення розвідувально-підривної діяльності.

    А тим часом, Россотруднічєство після Мітрофанової очолив Євгєній Примаков – онук колишнього генерала Першого головного управління КДБ та екс-очільника Служби зовнішньої розвідки РФ Євгєнія Максимовича Примакова, якого окремі аналітики називають “хрещеним батьком путінізму”.

    Найсвіжіше

    Популярне