Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    У румунській столиці Бухаресті звучали українські колядки

    Бухарестська філія Союзу українців Румунії (СУР) провела 9-10 січня культурний захід «Концерт українських колядок», спрямований на збереження, продовження та просування різдвяних традицій та звичаїв українців Румунії. Про це повідомляється на сторінці СУР в Фейсбуці, передає Укрінформ.

    Спеціальним гостем був виконавець українських та румунських народних пісень Василь Бойчук-Рогняну, уродженець села Верхня Рівна Марамуреського повіту. Він виконав гарні українські колядки та розповів про зимові звичаї українців, такі як: колядування, вертеп, вечорниці.

    Бойчук-Рогняну, який є палким любителем фольклору і одним з промоутерів традицій марамороських українців вже понад 35 років, також представив окремі елементи українського народного костюма, які він привіз із Мараморощини.

    Світлина: Cоюз Українців Румунії/Facebook

    Отець-диякон бухарестської української православної церкви (церква належить Українському православному вікаріату Румунської Православної Церкви – ДФУ) Володимир Малкович виконав три добруджанські колядки. Він розповів про різдвяні звичаї українців Добруджі.

    У рамках концерту також пролунали колядки у виконанні учнів Надійки та Миколайка Панчеків, інструментального дуету Наталія Панчек-Колотило (скрипка) та Дан Васілеску (гітара). Колядки, зокрема з Буковини, виконали члени бухарестської філії Зеновія Мандюк, Богдан Костюк, Ольга та Миколай Біловельські та Віолета Ціґенеску.

    Світлина: Cоюз Українців Румунії/Facebook

    Голова бухарестської філії СУР письменник Михайло Трайста теж прочитав колядку. Він нагадав, що в Бухаресті проживають українці – уродженці різних регіонів країни: Мараморощини, Буковини, Добруджі, Банату. Вони зберегли свої традиції та звичаї, особливо колядки, з якими вони виросли та яких передають наступним поколінням.

    Концерт українських колядок продовжився в неділю в бухарестській українській православній церкві Святого Петра Могили, яка відзначила своє храмове свято. Богослужіння відправили священник-парох Дмитро Колотило, священник Джінел Ауреліан Іван та отець-диякон Володимир Малкович.

    Світлина: Cоюз Українців Румунії/Facebook

    У своєму слові отець Дмитро Колотило відмітив значну роль Митрополита Петра Могили у церковній, культурній, освітній галузях та книгодрукуванні.

    На святі були присутні представники посольства України в Румунії.

    Концерт українських колядок завершився у приміщенні бухарестської філії СУР, де знову пролунали українські та румунські колядки у виконанні Василя Бойчука-Рогняну, Дана Васілеску та Ніку Нікушора.

    Довідка: 10 липня 2016 року відбулося парафіяльне зібрання української громади, яка проживає у столиці Румунії, у зв’язку із заснуванням першої української православної церкви на чолі з паном отцем Дмитром Колотилом.

    Започаткування богослужіння українською мовою у Бухаресті відбулося відповідно до реалізації домовленостей, досягнутих під час офіційного візиту до Румунії Президента України Петра Порошенка 21 квітня 2016 року та його зустрічі з Блаженішим Патріархом Румунської Православної Церкви Даніелем. Священний Синод Румунської Православної Церкви схвалив у ході засідання від 6-7 червня 2016 року заснування української православної церкви у Бухаресті, яка належатиме до Українського Православного Вікаріату при Румунській Патріархії.

    Пан отець Дмитро Колотило був призначений Румунською Патріархією та Українським Вікаріатом з Румунії настоятелем української православної церкви, яка працюватиме у Бухаресті.

    Нагадаємо, у липні 2020 року Священний Синод Румунської Церкви затвердив положення про дії Українського православного вікаріату Румунської Православної Церкви.

    Раніше Румунський патріарх висловив підтримку патріарху Варфоломію у питанні Святої Софії.

    Найсвіжіше

    Популярне