П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Світлина храму в Дрогобичі перемогла в конкурсі «Вікі любить пам’ятки 2020»

    Найкращою світлиною «Вікі любить пам’ятки 2020» стала фотографія Церкви Святого Юрія, розташованої у місті Дрогобич Львівської області. Авторкою фото є Олена Курило. Фото перемогло і в обласній номінації.

    Про це повідомляється на сайті конкурсу.

    Церква Святого Юра у Дрогобичі є видатною пам’яткою не тільки Львівщини, а й всієї України. Знавці вносять її до трьох найвидатніших дерев’яних шедеврів України, а мистецтвознавці називають «справжньою поемою в дереві, витесаною сокирою».

    Історики сперечаються про дату й історію її спорудження. Точкою відліку існування церкви вважається 1657 рік. Іконостас теж древній – з 1666 року. Стінопис виконані місцевим майстром Стефаном Медицьким у 1691 році. Дзвіницю побудували поруч у 1678 році. Церква традиційна тризрубна, покрита ґонтом, низ церкви обрамлений аркадними галереями. Стінопис дуже добре збережений, на ньому не тільки житія святих, але й світські сцени, портрети меценатів, алегоричні пори року, геральдичне древо Христа, драма Страшного Суду і навіть Апокаліпсис.

    Церква Святого Юра у Дрогобичі. Автор світлини: Орест Лехновський

    Територія біля церкви не раз ставала місцем знакових історичних подій. Так 6 липня 1941 року на площі перед церквою святого Юра зібралися кілька тисяч дрогобичан та жителів навколишніх сіл. Референт з ідеології Дрогобицького обласного проводу ОУН та, одночасно, заступник голови Василь Николяк («Клен») повідомив присутніх про проголошення 30 червня 1941 року в окупованому німецькими військами Львові Акту відновлення Української держави та створення у Львові Уряду української держави на чолі з прем’єром Ярославом Стецьком. Присутні на мітингу присягнули на вірність Україні.

    21 червня 2013 року на 37-й сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Камбоджі церква Святого Юра внесена до списку поміж шістнадцяти дерев’яних церков Карпатського регіону Польщі та України.

    Зараз церква функціонує як музей і є частиною відділу дерев’яної архітектури музею «Дрогобиччина».

    Найсвіжіше

    Популярне