П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Чоловіка, який вкрав паску з монастиря РПЦвУ, посадили на сім років з конфіскацією

    У Кропивницькому чоловіка, який із пістолетом вкрав паску з монастирської пекарні МП, посадили на 7 років з конфіскацією. Такий вирок оголосив Кіровський районний суд у Кропивницькому 24 грудня, інформує “Новинарня” з посиланням на “Судовий репортер”.

    Зазначається, що 13 квітня 2020 року близько 16 годин 30 хвилин, чоловік перебував на території Свято-Єлисаветинського чоловічого монастиря РПЦвУ в Кропивницькому. Він проник до пекарні, де знаходились троє робітників. Діставши пістолет, пригрозив присутнім і схопив зі столу великодню паску вагою 1 кілограм, яка, відповідно до висновку судової товарознавчої експертизи, має вартість 84 гривні. З паскою чоловік втік, але був затриманий на вулиці працівниками поліції.

    Дії кваліфікували як розбій з погрозою застосування насильства небезпечного для життя та здоров’я, поєднаний із проникненням у приміщення. За злочин передбачено від 7 до 12 років за ґратами.

    Чоловік провину визнав та пояснив, що останнім часом разом із товаришем приходив до монастиря, де вони харчувалися. Того дня також прийшли поїсти, оскільки він вже майже три доби нічого не їв. Однак йому відмовили надати продуктів харчування, що його трохи обурило. Товариш запропонував піти до пекарні, де можна було взяти хліб, що він і зробив. Зайшовши до пекарні, він побачив трьох працівників та паски на столі. Взяв зі столу паску та пішов. Паску одразу ж з’їв на вулиці. Підсудний переконував, що не наводив пістолет в бік потерпілого, хоча не заперечує, що міг розмахувати руками, тримаючи в руці пістолет. Чи висловлював на адресу присутніх будь-які погрози – не пам’ятає, однак каже, що не бажав погрожувати будь-кому насильством. Пістолет за кілька днів до події, йому подарував знайомий, пістолет був у неробочому стані, про що він знав.

    Один з потерпілих того дня був на службі в монастирі. Близько 17-ої години, до нього підійшов настоятель та спитав, чи може він допомогти спекти паски, на що він погодився. На момент нападу одна робітниця стояла біля духової шафи, ще один робітник – біля столу, а потерпілий – спиною до входу в пекарню. Потерпілий почув слова робітниці «а це ще що» і, повернувшись, побачив обвинуваченого, в руках якого був предмет схожий на пістолет. Обвинувачений, звернувшись до присутніх сказав «не чудіть, а то буде гірше», забрав паску та вибіг. Потерпілий вийшов на вулицю і дивився, як поліція затримала обвинуваченого. Переконував, що реально злякався за своє життя. На його думку, обвинувачений був в стані алкогольного сп’яніння.

    Ще один працівник пекарні дав аналогічні показання, підтвердив погрози і спрямування пістолета в бік потерпілого. Робітниця у момент нападу саме діставала паски з духової шафи. Побачивши відвідувача, який сказав «не возбухайте» чи щось подібне та підняв руку з пістолетом в бік одного з присутніх, не зрозумівши хто це і що він робить в пекарні, звернулася до нього: «а це ще що таке». Жінка підтвердила, що переживала з приводу погроз та дій обвинуваченого.

    За висновком експерта, самозарядний пістолет системи Макарова, виробництва СРСР, не придатний до стрільби. Однак на доведення вини і кваліфікацію це не вплинуло.

    Те, що пістолет не працює, знав тільки обвинувачений, а потерпілі – ні. Присутні сприймали появу в пекарні чоловіка з пістолетом і озвучені погрози як реальну небезпеку. Свідки та обвинувачений до цих подій не були знайомі між собою, не спілкувалися, не мали будь-яких особистих відносин, тому сумніватися у правдивості показань суд не мав підстав. Крім того, свідки не зверталися до суду із позовами до обвинуваченого про відшкодування шкоди, що опосередковано свідчить про їх безкорисність та щирість показань.

    Підсудний хоч і щиро кається, вказує на тяжкі обставини, які призвели до злочину, але неодноразово судимий, скоїв особливо тяжкий злочин. Тому суд прийшов до висновку, що виправлення та перевиховання його неможливе без ізоляції від суспільства.

    Суд призначив 7 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Вирок ще можна оскаржити протягом 30 днів. Обвинувачений утримується під вартою з середини квітня минулого року без можливості звільнення під заставу.

    Чоловік офіційно не працює, одружений, має на утриманні малолітню доньку. Двічі судимий в Одесі. У 2011 до 4 років позбавлення волі за крадіжку, у 2015 – за грабіж до 4 років. У 2017 тюремне покарання замінили на обмеження волі, а в січні 2018 чоловіка звільнили умовно-достроково.

    Найсвіжіше

    Популярне