П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Євстратій: Філарет вимагав скликати Синод Київського патріархату, а не ПЦУ

    Архієпископ Православної Церкви України розповів, що перший конфлікт, який виник між почесним патріархом Філаретом і предстоятелем ПЦУ митрополитом Епіфанієм, після Об’єднавчого собору, був через скликання Синоду. Філарет хотів скликати Синод, як Синод Київського патріархату, а не Синод ПЦУ.

    «…перший, скажемо так, конфлікт, який виник між предстоятелем і Почесним Патріархом, — це питання скликання синоду. А це питання, яке має регламентацію в статуті. Патріарх Філарет вимагав в категоричній формі, що синод має бути скликаний як синод Київського Патріархату. Тобто, от відповідно до статуту Київського Патріархату має бути скликаний синод Київського Патріархату. Як він казав: «Ну ми туди включимо Макарія і Симеона». А на якій підставі? На якій підставі ми їх включимо? Чому ми їх повинні включати? Чи їх включати, чи когось іншого включати? Тільки тому, що він так вважає?», – сказав у інтерв’ю Релігійній правді архієпископ Євстратій (Зоря).

    За його словами, очевидно, що в той час митрополит Епіфаній розумів: якщо буде скликаний Синод «Київського патріархату», а не ПЦУ, то це буде означати повний розвал всього, що було зроблено.

    Якщо «статут ми прийняли на Об’єднавчому соборі, а самі його не дотримуємось, то виникає питання, чи є у нас єдина Церква, чи є у нас предстоятель, чи є у нас Томос, отриманий внаслідок собору і всіх його рішень, і чи є у нас автокефалія? Заради думки однієї людини, навіть шанованої, поважної, яка багато зробила, – зруйнувати все, що було зроблено», – підкреслив речник ПЦУ архієпископ Євстратій.

    Найсвіжіше

    Популярне