Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Нехай наступний рік наблизить для України час перемоги, – митрополит Епіфаній у Різдвяному посланні

    Предстоятель Православної Церкви України надіслав своє традиційне послання з нагоди Різдва Ісуса Христа. У ньому Митрополит Київський і всієї України Епіфаній привітав усіх українців із прийдешнім святом Різдва Христового, а також окремо надіслав свої вітання для воїнів, які захищають нашу країну і для медиків. Він побажав, що наступного року в Україні настав справедливий мир і передав вітання тим українцям, які залишаються на окупованих територіях.

    «Як Предстоятель Помісної Церкви сердечно вітаю всіх вас з Різдвом Христовим, а також з Новим Роком. Ми дякуємо Богові, що хоча і в складних умовах і важких випробуваннях пройшов рік, що минає, але Господь дав нам сили і мудрість пройти їх. Нехай наступний рік, за милістю Божою, буде всім нам на благо, принесе подолання пошесті згубної, наблизить для України час перемоги і встановлення справедливого миру. Саме тому в ці святкові дні наші особливі теплі вітання – для воїнів, які захищають Україну від ворога видимого, від нашестя чужинців, та для тих, хто бореться за наше здоров’я тілесне, – лікарів та медичних працівників. Підносимо свої молитви за вас і просимо у Бога оберігати вас», – йдеться у Різдвяному посланні.

    Митрополит Епіфаній передав вітання українцям, які змушені святкувати Різдво під російською окупацією в Криму й сході України: «Як і у попередні роки, від святинь княжого Києва надсилаємо також вітання і молитовні побажання тим, хто на Донбасі та в Криму зустрічає свята в умовах окупації, хто перебуває у полоні чи несправедливому ув’язненні, і просимо у Господа для всіх вас захисту і швидшого звільнення».

    Предстоятель ПЦУ привітав із Різдвом Христовим та громадянським Новоліттям Президента, Уряд, парламент України, очільників місцевих громад і всіх, «хто покликаний працювати на благо українського народу, несучи служіння йому». «Нехай Господь допомагає вам у добрих справах та надихає мудрістю!»

    Предстоятель ПЦУ зазначив, що українські традиції мають на меті «оприсутнити Різдво Христове, зробити цю подію сучасною для нас, а нас самих – зробити її свідками та учасниками…Через молитовний спів і читання під час богослужіння, через прославлення Різдва Христового в колядках та вертепних дійствах ми справді стаємо живими учасниками цих подій».

    «Слова Євангелія та догмати віри вплітаються у народні піснеспіви: «Бог Предвічний народився, прийшов днесь із Небес! Радуйся земле, Син Божий народився!» І все це покликане допомогти нам усвідомити, що значення події Різдва Христового перевершує обмеження простору й часу, виходить за їхні рамки, а Син Божий, Христос Господь народився не лише «десь і колись» – Він воістину народився «заради нас людей і заради нашого спасіння», як сповідуємо в Символі віри. Тобто Він народився заради кожного з нас і для нас, народився у понадісторичному вимірі, в якому все – «тепер і зараз»», – йдеться у Різдвяному посланні митрополита Епіфанія.

    Син Божий здійснив все необхідне для нашого спасіння – для всіх нас, людей загалом, і для кожного з нас зокрема. Але лише від нас особисто залежить, яку відповідь на цей Божий заклик ми дамо не лише словами, а всім своїм життям, – мовиться в посланні. Бо перед нами, як і перед безпосередніми сучасниками події Різдва Христового, лежить вибір: приймаємо ми Сина Божого, Який прийшов у світ і став заради нас також і Сином Людським, чи відкидаємо Його? Прославляємо Його з ангелами і пастухами, поклоняємося разом з волхвами, слідуємо за Ним разом з апостолами, стаємо свідками Його страждань і воскресіння разом з мироносицями – чи навпаки, сповнюємося страху й гніву разом з Іродом, бажаємо, щоби не було Такого серед живих, відкидаємо Його проповідь і чудеса, не віримо навіть Воскресінню, противимося дії посланого Ним Духа Святого?

    Митрополит Епіфаній закликав роздумувати над тим, який вибір ми робимо коли чуємо колядки і слова Христа: «Хто не зі Мною, той проти Мене; і хто не збирає зі Мною, той розкидає» (Лк. 11: 23) і з такими думками і міркуваннями зустрічати Різдво. Також він попросив у ці святкові дні подякувати Господу за всі Його благодіяння для нас, для Церкви і для України.

    «Нехай Всемилостивий Бог допоможе нам подолати розділення, які ще досі існують, утвердить єдину помісну автокефальну Українську Православну Церкву, дарує державі нашій перемогу та справедливий мир, благословить Україну і весь український народ. Попри всі негаразди, біди та випробування, якими наповнений наш час, радість Різдва Христового нехай увійде в наші оселі та серця. А світло Віфлеємської зірки нехай осяє нам правдивий шлях до Спасителя, щоби і нам словами і ділами прославити Його», – підсумовується у посланні.

     

    Найсвіжіше

    Популярне